08 juni 2020
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Deze week gaan we het hebben over digitaal betalen.

Niet minder 89% van de Belgen geeft in een onderzoek van de Europese Centrale Bank aan dat ze het liefst digitaal betalen. Toch gebeurt het grootste deel van onze betalingen nog steeds cash. Ook in heel wat jeugdhuizen zijn cash betalingen nog steeds de norm. Er zijn echter heel wat voordelen verbonden aan digitaal betalen. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen ervan en laten we enkele jeugdhuizen aan het woord over hun ervaringen met contactloos betalen.

Nadelen

Ongeacht voor welk systeem je kiest, online transacties kosten ook geld. Dit kan een vaste kost zijn maar meestal gaat het over een kost per transactie.

Voor alle duidelijkheid, ook aan cash betalingen zijn er kosten verbonden. Zo zijn fouten bij teruggave nog steeds schering en inslag en rekent de bank een kost aan voor het tellen van muntjes. Als je uiteindelijk de rekening maakt, zal het je dus, ongeacht de kost van digitale betalingen, genoeg voordeel opleveren om cashless betalingen aan te bieden.

Voordelen

• Veilig

Een risico van cash geld is dat het kan worden gestolen. Een volle kassa kan een toevallige passant wel eens verleiden tot een diefstal en inbrekers zullen sneller geneigd zijn jouw jeugdhuis een bezoek te brengen als ze weten dat er cash geld aanwezig is.

Bovendien zal je bij digitale betalingen niet in aanraking komen met vals geld. Wil je weten hoe je het verschil tussen echt en vals geld kan zien lees dan de vraag het vrijdag: "Hoe kan ik het verschil zien tussen echt geld en vals geld?"

Ook bestaat er bij online betalen geen risico op fouten bij het teruggeven van het wisselgeld.

• Hygiënisch

Cash geld gaat door vele handen en is dus allesbehalve hygiënisch. 'Cashless' betalen daarentegen is een stuk hygiënischer, zeker als het ook nog contactloos gebeurt.

• Eenvoudig

Voor de bezoekers is het gemakkelijk om cashless te betalen. Zo gaat het snel en moet je niet meer langs de bank passeren voor je naar het jeugdhuis komt. Het is echter niet enkel eenvoudig voor de bezoekers, ook de kassa tellen wordt vergemakkelijkt en dus zullen er minder fouten gemaakt worden. En je hebt nooit een tekort aan wisselgeld.

Payconiq

Payconiq is één van de meest gebruikte systemen voor 'cashless' betalingen. Voor het jeugdhuis zijn er geen vaste kosten, noch opstartkosten aan verbonden. Er wordt wel 0,06 euro per transactie aangerekend. Jouw jeugdhuis krijgt een unieke QR code die bezoekers scannen met de Payconiq-app waarna ze rechtstreeks hun betaling kunnen doen. Jongeren zonder smartphone of zonder de Payconiq-app kunnen hier dus geen gebruik van maken. 

SumUp 

Een andere veel gebruikte manier om betalingen te ontvangen is SumUp. Dat is een draagbare kaartlezer waar je alle betaalkaarten mee kan accepteren. Ook betalen via je smartphone is er mogelijk mee. De betaalterminal koop je aan, dat kan vanaf 29,99 euro. Nadien betaal je een transactiekost van 2,75 procent. De betaalterminal wordt met bluetooth verbonden met de smartphone van de persoon achter de bar. Al je vrijwilligers moeten de SumUp-app dus downloaden.

Jeugdhuizen aan het woord

We vroegen enkele jeugdhuizen over hun ervaringen met online betalen. Hieronder vind je hun bevindingen.

Guuk

Amber van jeugdhuis Guuk (Gooik) vertelt waarom zij kozen voor Payconiq: “ Payconiq kost ons zelf slechts enkele eurocenten per maand. Het was simpel om een contract af te sluiten en alle verrichtingen te beheren op de website. Aangezien ook de bezoekers naar Payconiq vroegen, hebben we daarnaar geluisterd.

Eén van de voordelen is dat je het zo veilig maakt als je zelf wilt. Je kan zelf het bedrag intypen op de ander z’n gsm en dan controleren of de betaling effectief is doorgegaan. Wat natuurlijk ook wel een nadeel is, want niet iedereen vindt het fijn dat ze op je gsm zitten te kijken”.

Jeugdhuis Guuk maakt naast Payconiq ook gebruik van de bankapp (en dus gewoon de app van de bank waar zij gebruik van maken). Amber: “Doordat we gebruik maken van de bankapp kan iedereen, waar dan ook, betalen via die app. Als we ergens anders zijn dan het jeugdhuis zelf, kan er dus altijd betaald worden en dus ook zonder Payconiq. Ik vind persoonlijk de bank-app beter, aangezien het geld dan meteen op de rekening komt in plaats van dat je er twee weken op moet wachten. Het minder handige hieraan is dat de kernleden geen machtigingen hebben op onze rekeningen. Dat betekent dat zij op die manier geen betalingen kunnen ontvangen als ze het jeugdhuis openhouden. De betalingen via de bankapp kan je standaard doen met welke rekening dan ook, zonder een blad of de Payconiq-app zonder dat je de app hoeft te installeren en je daarop moet aanmelden.”

Paddestoel

In jeugdklub Paddestoel (Groot-Bijgaarden) maken ze gebruik van SumUp, Arno vertelt ons waarom. “Jongeren hebben steeds minder vaak cash bij, maar iedereen heeft tegenwoordig wel een bankkaart of bankingapp op zijn gsm. Minder cash geld in het jeugdhuis hebben is ook veiliger. Een briefje van 20 euro durft wel al eens verdwijnen. Er worden ook minder fouten gemaakt bij het wisselen en teruggegeven van geld, een briefje van 20 in plaats van 10 teruggeven kan niet op deze manier. Op sommige fuiven gaan toch wel 50 procent van onze inkomsten via SumUp. Enige echte nadeel is dat het geld kost, zo kan 2,75 procent op drukke avonden wel wat geld zijn.”

Tonzent

Ook jeugdklub Tonzent (Sterrebeek) maakt gebruik van SumUp, Jona vertelt: “De keuze voor SumUp lag vooral aan het feit dat er bij SumUp geen maandelijks of jaarlijks abonnement hoort. Je betaalt één keer voor het apparaat zelf en daarna betaal je alleen maar het percentage per transactie. Meestal is het abonnement dat bij cashless systemen hoort hetgeen dat het duur maakt.

Doordat mensen cashless kunnen betalen is ‘mijn geld is op’ geen excuus meer. Tenzij ze echt letterlijk niets meer op hun rekening meer hebben, maar dat gebeurt minder vaak. Daardoor merken we toch dat mensen minder kijken op een consumptie meer of minder.

Het nadeel is dat SumUp een percentage aanrekent per transactie. Dat percentage mag je niet doorrekenen aan de koper. Daardoor haal je dus niet de volle omzet uit de verkoop via cashless betalen. Dat is iets waar je rekening mee moet houden als je je prijszetting doet.”

Let op: het is verboden de transactiekosten door te rekenen aan je bezoekers. Je mag dus voor eenzelfde bestelling niet meer of minder geld vragen naargelang de betaalwijze.

Hoewel het geld kost, merk je duidelijk dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan cashless betalen. Er komt wel wat bij kijken. Je kijkt dus best eens naar de verschillende mogelijkheden: SumUp, Payconiq of de app van je bank.

Meer info over Sumup vind je hier.
Meer weten over Payconiq kan hier.

Toch nog vragen? Stuur een mailtje naar vraaghet@formaat.be