Jeugdhuisbegeleiding

Wil je met je jeugdhuis nadenken over je toekomst? Zit je vast rond een bepaald thema? Ben je een jeugdhuis aan het oprichten en heb je nood aan enige knowhow? Dan komt Formaat naar je toe met de jeugdhuisbegeleiding.

Een jeugdhuisbegeleiding is een eenvoudig concept dat de volgende elementen bevat: een begeleider van Formaat, een groep enthousiaste jongeren en een thema waarop gewerkt zal worden.

In sommige gevallen is het beter om meerdere jeugdhuisbegeleidingen te volgen, in de vorm van een traject. Formaat kan je helpen om voor jouw jeugdhuis een traject op maat uit te stippelen.

Praktische informatie

 • Datum: Jouw jeugdhuis kiest zelf wanneer je jeugdhuisbegeleiding doorgaat (op voorwaarde dat er een begeleider beschikbaar is).
 • Locatie: Bepaal of de jeugdhuisbegeleiding plaatsvindt in je eigen jeugdhuis of op RADAR.

Prijzen (inclusief vervoerskosten)
Leden

 • 170 euro voor 1 dagdeel
 • 330 euro voor 2 dagdelen
 • 480 euro voor 3 dagdelen
 • 620 euro voor 4 dagdelen

Niet-leden

 • 210 euro per dagdeel

Om het gemakkelijk te maken hebben we hieronder al enkele trajecten uitgewerkt. Helemaal onderaan deze pagina vind je de afzonderlijke jeugdhuisbegeleidingen.

TRAJECTEN

(Onderstaande zijn voorbeelden, je kan ook zelf een traject samenstellen uit losse jeugdhuisbegeleidingen)

1. Traject Analyse, Visie, Actie

Wil je als jeugdhuis eens goed nadenken over waar je momenteel staat, wat er goed en fout loopt, en zeker wat er goed fout loopt aanpakken? Nadenken over waar je jeugdhuis binnen 2 jaar wil staan, en hoe je daar wil geraken?

Formaat komt eerst langs om 2 jeugdhuisbegeleidingen met jullie te doen:

 • Analyse van de jeugdhuiswerking
 • Toekomstvisie

Daarna bekijken we wat jullie jeugdhuis nog nodig heeft en werken we nog een laatste begeleiding op maat uit om jullie helemaal met een frisse werking te doen starten.

 • Doelgroep: jeugdhuizen die verder willen gaan dan de platgetreden paden
 • Traject aanvragen
  data/upload/assets/10tips1_1200x628.jpg

2. Traject 3,2,1,… start!

Deze begeleiding is er exclusief voor startende jeugdhuizen en verloopt volledig op maat. We maken een actieplan om tot de opening van jullie jeugdhuis te komen. Afhankelijk van de beginsituatie denken we samen na over onder andere de verwerving en inkleding van het gebouw, het zoeken van vrijwilligers, de bekendmaking in je stad of gemeente, de communicatie rond het openingsevent, de subsidies, wat er aan bod komt in jullie jeugdhuis en wanneer jullie jeugdhuis open zal zijn. Deze begeleiding zet alle neuzen in dezelfde richting tijdens de laatste maanden voor de opening van je jeugdhuis.

Omdat elke beginsituatie anders is komt Formaat eerst langs voor een gesprek, waarna we een traject op maat voor jullie uitwerken.

3. Traject voor een Nieuw Bestuur

In jeugdhuizen gebeurt het vaak dat een volledige generatie de deur achter zich toetrekt en het jeugdhuis overlaat aan een nieuwe, jonge garde. Die smijten zich vol enthousiasme in het jeugdhuis, maar zijn soms nog niet voldoende gewapend om ertegenaan te gaan.

Voor hen biedt Formaat volgend traject van 2 vormingen aan:

 1. Wetgevend kader voor jeugdhuizen
 2. Toekomstvisie
  data/upload/assets/20160614_Vacatureredactiemedewerker_1200x628.jpg

4. Gezien worden: een traject over zichtbaarheid

Hoe mensen in de eigen gemeente het jeugdhuis zien, is niet altijd hetzelfde als waar het jeugdhuis voor staat. Het beeld dat mensen hebben verschilt vaak van de inhoud van wat echt gebeurt in een jeugdhuis. Die twee dingen - identiteit en imago - laten stroken is heel belangrijk voor een jeugdhuis. Zowel naar ouders, omgeving, beleid als potentiële jongeren toe. Bewust omgaan met je imago is de sleutel tot succes.

Hoe onderscheid je jezelf van anderen? Wat zijn jouw selling-points? Hoog tijd om jouw jeugdhuis op een kritische manier onder de loep te nemen. Welk imago heb je nu? Waar wil je naartoe? Hoe zichtbaar ben je? En natuurlijk, welke stappen moet je zetten om daar te geraken?

Dit traject bestaat uit drie sessies:

 1. Analyse en visievorming
 2. Zichtbaarheid in kaart brengen en acties formuleren
 3. Evaluatie en bestendiging
 • Doelgroep: voor jeugdhuizen die aan de hele wereld willen laten weten wie en wat ze zijn.
 • Traject aanvragen

5. Traject social media

Wil jij meer uit je social mediakanalen halen? Dan is het traject Social Media iets voor jou. In dit verdiepingstraject nemen de communicatietrainers van I Like Media je mee tijdens drie interactieve avonden om de sociale mediastrategie van jouw jeugdhuis op punt te stellen. Ze houden daarbij rekening met de specifieke vragen van jouw jeugdhuis.

Dit traject bestaat uit drie sessies van drie uur. Meer informatie vind je hier.

 • Doelgroep: voor jeugdhuizen die hun sociale mediakanalen onder handen willen nemen
 • Traject aanvragen


LOSSE JEUGDHUISBEGELEIDINGEN

1. Analyse van het jeugdhuis

In deze sessie nemen we de werking van je jeugdhuis onder de loep. Imago, vrijwilligersbeleid, administratie, teamsfeer, activiteitenaanbod, toegankelijkheid, plek in de gemeente … Het komt allemaal aan bod tijdens deze sessie. Door even tijd te nemen, stil te staan bij je werking en samen met het volledige bestuur de stand van zaken op te maken kunnen we aanduiden wat goed loopt, wat beter kan en waar jullie als jeugdhuis aan kunnen werken.

  data/upload/assets/Jeugdhuisbegeleiding_Tram_44.jpg

2. Jongerenbevraging

Formaat kan je helpen bij het opzetten en uitvoeren van een jongerenbevraging in en rond je jeugdhuis. Concreet bieden we, in de vorm van een jeugdhuisbegeleiding, de volgende zaken aan.

1. Een brainstormsessie over het opzetten van een jongerenbevraging

We begeleiden in het jeugdhuis een denkoefening met de bestuurders/medewerkers waarbij we samen op zoek gaan naar antwoorden op de volgende vragen:

 • Waarom wil je jongeren bevragen?
 • Wat wil je te weten komen?
 • Wat wil je bereiken?
 • Welke vragen stel je best?
 • Hoe kan je jongeren op straat bevragen? (tips en tricks)

2. Een aangepaste vragenlijst en opvolging van de bevraging (enkel gekoppeld aan een jeugdhuisbegeleiding)

Op basis van de resultaten van de denkoefening in het jeugdhuis kunnen we de standaardvragenlijst van Formaat voor de jongerenbevraging aanpassen. Op die manier krijg je een vragenlijst op maat van jouw jeugdhuis, jullie context en doelstellingen.

3. Een individuele begeleiding van één dagdeel in functie van het interpreteren van de resultaten

Formaat voorziet ten slotte ook een sessie waarin we stilstaan bij het verwerken van de resultaten van jullie bevraging. We geven tips bij het verwerken van de gegevens, denken samen met de jeugdhuismedewerkers na over mogelijke conclusies en wat jullie daarmee kunnen doen.

3. Toekomstvisie

Waar willen jullie naartoe met het jeugdhuis? En hoe loopt de weg daarnaartoe? Dat zijn de vragen die we beantwoorden tijdens deze sessie. Droom over het jeugdhuis dat je wil in 2020, maak samen strategische keuzes en spreek af hoe jullie daaraan kunnen werken. We durven niet voorspellen waar deze droomoefening voor jullie jeugdhuis eindigt, maar het is alvast een inspirerende start.

  data/upload/assets/20180209_DagvandeDiversiteitinjeugdwerk_1200x628.jpg

4. Interne structuur

Elk jeugdhuis heeft zijn eigen organogram. Sommige zijn best klein, andere net heel uitgebreid. De raad van bestuur, kern, werkgroepen, stuurgroepen, projectgroepen, financiële commissies, kuisploegen… Iedereen moet een plekje krijgen binnen de structuur van het jeugdhuis. Vaak is de huidige vrijwilligersploeg in de structuur van de vorige gestapt zonder na te denken of die nog up-to-date is. En dat is net wat we in deze begeleiding doen: samen nadenken. Over structuren, verdeling van taken, interne communicatie, vergadermomenten… We durven alles in vraag te stellen. Het doel van deze sessie is een gedragen structuur te creëren, zo groot of zo klein als jullie willen, maar wel helemaal op maat van jouw jeugdhuis.

5. Met je jeugdhuis naar het buitenland (NIEUW!)

Altijd al eens met je jeugdhuisvriendengroep op reis willen gaan? Of wil je een bezoek naar een jeugdhuis in het buitenland op poten zetten? Dit is je kans! Formaat werkt samen met Wegwijzer vzw om je voorbereiding een kickstart te geven. In dit traject krijg je info over de praktische kant én ondersteuning bij de uitwerking van je internationale plannen.

Van het eerste idee tot een uitgewerkt programma in een land naar keuze, van een weekend in het buitenland tot een aanvraag voor een groepsuitwisseling, alles kan! Wegwijzer vzw ondersteunde al honderden jeugdverenigingen om zelf hun buitenlandse trip te organiseren. Vanuit die ervaring geven ze je moed en zetten ze je op weg.

Wegwijzer vzw is een non-profit reizigersorganisatie die onafhankelijke informatie en inspiratie geeft aan jongeren en groepen die goed voorbereid op reis willen trekken.

data/upload/assets/Jeugdhuisbegeleiding_-_Logo_Wegwijzer.jpg

6. Onthaalbeleid (NIEUW!)

Iedereen is welkom in ons jeugdhuis, we hebben een lage drempel,... het zijn veel gehoorde uitspraken. Maar is dit wel zo in jouw jeugdhuis?

Een goed onthaalbeleid is een must voor elk jeugdhuis. Het is een immense stap om ergens als nieuwe bezoeker binnen te stappen. Ook in een jeugdhuis, waar vaak al vaste groepjes en kliekjes gevormd zijn. Het is de taak van elke vrijwilliger om iedereen een warm welkomstgevoel te geven.

Het onthaal van nieuwe bezoekers bepaalt in grote mate of ze later lid (en misschien zelfs vrijwilliger) zullen worden. Zoals altijd geldt: “Your first impression is your last impression”. Nieuwe bezoekers moeten zich dus meteen welkom voelen.

In deze begeleiding helpen we je op weg om een sterk onthaalbeleid te ontwikkelen. Van de eerste ‘halo’ tot non-verbale en visuele communicatie.

  data/upload/assets/20180601_Vraaghetvrijdag_1200x628.jpg

7. Vrijwilligersbeleid (NIEUW!)

Wie jeugdhuis zegt, zegt vrijwilligers. Zonder vrijwilligers geen jeugdhuis. Zij houden het jeugdhuis open en ze organiseren activiteiten. Het lijkt simpel. Maar hoe vind je die vrijwilligers? Hoe houd je ze bij en wat komt er nog bij een vrijwilligerswerking kijken?

Werven, onthalen, belonen, motivatie, vrijwilligerswetgeving zijn enkele van de kernwoorden die aan bod komen in deze sessie.