Verantwoordelijke tewerkstelling
Dit is het eerste aanspreekpunt met betrekking tot de tewerkstelling in het jeugdhuis. Hij/zij is de contactpersoon in de raad van bestuur voor alle vragen of bezorgdheden bij het personeel en vertegenwoordigt het jeugdhuis als werkgever. Met vragen over lonen, vakantieregeling … kunnen de personeelsleden bij hem/haar terecht. Hij/zij is de contactpersoon voor externe organisaties zoals het sociaal secretariaat, arbeidsinspectie, Formaat, de gemeente …
Werkgroep personeel
Een werkgroep personeel bestaat in het ideale geval uit drie of vier afgevaardigden uit de raad van bestuur en wordt getrokken door de verantwoordelijke voor tewerkstelling. De werkgroep personeel voert de visie op tewerkstelling van het jeugdhuis uit. De werkgroep zorgt dat er een plan is m.b.t. de tewerkstelling, voert dat plan uit en rapporteert aan de raad van bestuur. De werkgroep heeft een bepaalde autonomie maar goede communicatie tussen de werkgroep, de rest van de raad van bestuur en de algemene vergadering is essentieel. Een aparte werkgroep voor het personeel is geen wettelijke vereiste maar raadt Formaat sterk aan. Indien er geen aparte werkgroep bestaat, besteedt de verantwoordelijke voor tewerkstelling extra aandacht aan het agenderen van personeelszaken op de raad van bestuur.
Coördinator
In jeugdhuizen met meerdere personeelsleden neemt de coördinator (jeugdhuisverantwoordelijke) vaak een deel van de personeelsbevoegdheden op zich, zowel wat betreft administratie als personeelsmanagement. Hij kan in dat geval een aantal taken delen met of overnemen van de verantwoordelijke voor tewerkstelling.
Formaat raadt aan om in dit geval een stevige ondersteuning te voorzien vanuit de werkgroep personeel, die nog altijd de belangrijkste verantwoordelijkheid draagt wat betreft het vormgeven van een tewerkstellingsbeleid. De werkgroep is bovendien het aanspreekpunt voor de coördinator zelf, die net als de andere personeelsleden een werknemer is van het jeugdhuis.