Muziekevents in jouw jeugdhuis

Jeugdhuizen spelen al jaren een onmisbare rol in het Vlaamse muzieklandschap. Dat willen we graag zo houden. Beginnende en beloftevolle artiesten zijn op zoek naar plaatsen waar ze een podium krijgen om ten volle op te experimenteren. Formaat ondersteunt jeugdhuizen zodat artiesten hun weg vinden naar het jeugdhuis en zodat ook nieuwe jongeren het jeugdhuis leren kennen. Om die reden startte Formaat een samenwerkingsverband op tussen jeugdhuizen met een podium- en concertwerking. Het wordt een netwerk van jeugdhuizen en partners gericht op uitwisseling.

Bij de laatste editie van Lokale Helden van Poppunt waren 25 procent van de deelnemers jeugdhuizen. Toch lijkt het vandaag minder evident voor jeugdhuizen om een concertwerking uit te bouwen. Het is financieel vaak een risico en niet elke stad of gemeente biedt de nodige ondersteunende subsidie om jong (lokaal) talent op podia te krijgen. Door het wegvallen van de provinciale middelen zijn ook de jeugdhuisfestivals bedreigd. Nu zijn het vaak jeugdhuizen met een lange traditie (en dus buffer) en opbrengsten uit drankverkoop die een concertwerking kunnen uitbouwen. Dat laatste is vooral problematisch voor nieuwe jeugdhuizen waar de toog minder centraal staat. Het clubcircuit is bovendien over de jaren heen verder geprofessionaliseerd, waardoor jeugdhuizen afhaken omdat ze de gevraagde professionele setting niet altijd kunnen bieden qua techniek, gages en promotie. Samen met zo’n twintig jeugdhuizen denkt Formaat na over de uitdagingen in de onderbouw van het Vlaamse muzieklandschap en gaan we op zoek naar antwoorden.

Onder dit thema maken we een stand van zaken op van de huidige situatie in het jeugdhuislandschap en geven we enkele tips en tricks van, wie anders, de jeugdhuizen zelf. We laten drie doorgewinterde organisatoren met elk een andere achtergrond aan bod en schotelen hen vragen voor als: “wat is het verschil tussen vroeger en nu?”, “wat kan er beter in je gemeente?” en “welke tips zou je geven aan beginnende organisatoren?” Lees hieronder verder en laat je verrijken door deze gedreven duizendpoten.

Meer algemene informatie over het organiseren van events vind je onder het thema 'activiteiten organiseren'.


In de praktijk

Comma

Bernard Degryse is coördinator in jeugdhuis Comma in Brugge

Heb je zelf ook nuttige praktijkervaring?

Is je jeugdhuis straf bezig? Inspireer andere jeugdhuizen en stuur ons jouw praktijkervaring.

Vertel het ons

Heb je zelf ook een vraag voor Formaat?

Zit je na het lezen van dit artikel nog met prangende vragen? Beantwoordt het niet helemaal aan je verwachtingen? Heb je opmerkingen over de inhoud van deze pagina? Laat het ons dan zeker weten!

Stel jouw vraag