Wetgeving
Beeld & Geluid

Legale muziek

7 jan. 2022
Tslot Wortel c Helena Verheye 13

Zelfs als je als initiatief een jaarlicentie aan Sabam en een billijke vergoeding betaalt, heb je nog steeds niet het recht om muziek te kopiëren. Dat zogenoemde reproductierecht is een exclusief recht van Sabam en Simim, de vereniging van platenmaatschappijen.

Om muziek te mogen spelen in het jeugdhuis, moet je die op een legale manier kunnen bekomen.

Er zijn verschillende vrij eenvoudige manieren om legaal muziek te spelen:

  • originele cd’s gebruiken (geen kopieën);

  • enkel legale downloads gebruiken waar je geen kopieën van maakt;

  • radio of tv opzetten;

  • dj’s inschakelen die zich aan de regels houden.

Je kan ook een jeugdhuislicentie aanvragen. Die geeft toelating om kopieën te maken van je (legale) muziekcollectie en die gekopieerde muziek af te spelen.

Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

  • Je gebruikt de kopieën enkel in het jeugdhuis of in de aanpalende lokalen.

  • Het jeugdhuis is zelf eigenaar van de originele dragers of downloads waarvan de kopieën gemaakt werden.

  • De originele muziek wordt in het jeugdhuis zelf bewaard.

Jeugdhuislicentie

Meer info over de kostprijs van een jeugdhuislicentie vind je op de website van Unisono.

Sabam heeft een contract met verschillende muziekdiensten, waarvan zij muziek ter beschikking mogen stellen.
Je vindt een lijst van alle diensten met een licentie op de website van Unisono.

De bestaande afspraken tussen Sabam en de meeste streamingdiensten beperken het muziekgebruik tot persoonlijk en niet-commercieel gebruik. Die voorwaarde staat in de algemene gebruiksvoorwaarden van de verschillende streamingdiensten zoals Spotify, Deezer, Apple Music, YouTube, Google Play, Simfy, Rdio, Microsoft Xbox Music, Qobuz, Rara en Omnifone.

Muziek spelen in het jeugdhuis valt onder het gebruik van de muziek in de publieke ruimte. Daardoor mag je als jeugdhuis geen gebruik maken van deze streamingdiensten.

Een rechtspersoon (bijvoorbeeld een vzw) kan geen profiel aanmaken en dus ook geen aankopen doen in de iTunes Store. Enkel een particulier (een natuurlijk persoon) kan dat. Dat wil zeggen dat een medewerker van het jeugdhuis wel in eigen naam nummers kan kopen via iTunes.

Muziek uit de iTunes Store mag je wel enkel voor privédoeleinden gebruiken. Een medewerker die nummers aankoopt via iTunes, mag die enkel in het openbaar (bijvoorbeeld in het jeugdhuis) draaien als die ook een dj-licentie aankoopt.

Met andere woorden: een jeugdhuis mag geen muziek uit iTunes spelen, ook niet met jeugdhuislicentie. Het jeugdhuis moet steeds eigenaar zijn van de originele muziekdragers of downloads van de muziek die gespeeld wordt. Dat is in dit geval onmogelijk, omdat het jeugdhuis als rechtspersoon geen muziek in iTunes kan kopen.

Uiteraard mag je wel de iTunes Media Player gebruiken om andere legaal aangekochte muziek af te spelen. Dat is een softwareprogramma dat je vrij mag gebruiken.

LET OP: Hou er wel rekening mee dat je een jeugdhuislicentie nodig hebt om de muziek die je legaal verkregen hebt, digitaal te kopiëren naar iTunes.

Als tijdens een controle wordt vastgesteld dat je illegale muziek speelt, krijg je een minimale boete van 230,75 euro. Dat is de kostprijs van een jeugdhuislicentie. Om volledig in orde te zijn, zal je daarbovenop dan nog de jeugdhuislicentie zelf moeten betalen.

Speel je tijdens een tweede controle opnieuw illegale muziek? Dan betaal je een dubbel zo hoge boete.

In de praktijk brengen jongeren die muziek draaien vaak hun eigen muziek mee. Formaat raadt aan om een intern dj-reglement op te stellen en daarin de volgende mededeling op te nemen:

“Medewerkers die met eigen materiaal muziek willen draaien in het jeugdhuis, mogen dat enkel op voorwaarde dat ze 1) gebruikmaken van originele muziek of 2) over een persoonlijke dj-licentie beschikken als ze gebruikmaken van gekopieerde muziek.”

Je kan ook vermelden dat eventuele boetes bij controle door de dj betaald moeten worden. Als het jeugdhuis zelf de muziek ter beschikking stelt, is het jeugdhuis natuurlijk zelf verantwoordelijk.

Dj-licentie

Meer info over de dj-licentie vind je op de website van Unisono..

📸 Helena Verheye

Neem contact op:

De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Bereikbaar op ma-vrij van 10-16u

Neem contact op