Contactpersoon

Haven is een coöperatie van jongeren, jeugdhuizen en gemotiveerde partners. Samen zorgen we voor een platform en netwerk waarbinnen jonge ondernemers de ruimte en tijd krijgen om te groeien. Zo kunnen ze hun eigen project uitbouwen en de juiste competenties aanleren.

Haven gelooft dat ideeën van jongeren die in hun vrije tijd en vanuit hun passie ondernemen, met de juiste ondersteuning kunnen uitgroeien tot maatschappelijke relevante en sterke projecten. Daarom biedt Haven jongeren een veilige proeftuin om te experimenteren, persoonlijk te groeien en de juiste competenties aan te leren.

Haven is een coöperatie, gebouwd op de sterke schouders van onze jeugdhuizen

Jeugdhuizen staan dicht bij jongeren en hebben de kracht om hen te activeren. Ze hebben het potentieel om uit te groeien tot broeiplekken van jong ondernemerschap. Samen met Haven kunnen jeugdhuizen een springplank zijn voor jonge ondernemers. Haven werd opgericht door tien jeugdhuizen met een project ondernemerschap. Zij zetten samen hun schouders onder een innovatief en uitdagend verhaal. In elk jeugdhuis staat een enthousiaste coach klaar om jongeren te ondersteunen bij de uitwerking van hun idee en hen, indien nodig, door te verwijzen naar Haven. Momenteel zijn er veertien jeugdhuizen aangesloten. De veertien jeugdhuizen zijn verspreid over heel Vlaanderen. De verschillende jeugdhuizen inspireren en versterken elkaar om creatief ondernemerschap te ondersteunen bij hun jongeren

Haven is een experimenteerruimte voor jonge ondernemers

Jonge ondernemers kunnen bij Haven terecht om hun onderneming naar een hoger niveau te tillen. Ze kunnen gedurende twee jaar via de vennootschap hun producten verkopen, een klantenbestand opbouwen, reclame maken en hun competenties ontwikkelen. Tijdens het traject leren ze onder meer om een boekhouding bij te houden, administratie in orde te brengen en een financieel plan op te stellen. Zo krijgen ze de tools in handen om zelf een onderneming op te zetten. Na afloop van een traject stroomt de jongere uit als een zelfstandige ondernemer met een product dat er staat. De coöperatieve vennootschap fungeert als facturatiecentrum. De jongere maakt gebruik van het ondernemingsnummer en de bankrekening van de coöperatie en kan mits een winstgevende activiteit een startkapitaal opbouwen. Dit kapitaal wordt bij uitstroom meegegeven ter lancering van de onderneming.

Formaat, Arteveldehogeschool en tien vooruitstrevende jeugdhuizen

Formaat is stichtend vennoot van Haven en stond mee aan de wieg van dit innovatieve project. Tien jeugdhuizen uit heel Vlaanderen stapten mee in het verhaal om een ondernemend aanbod uit te werken voor hun jongeren. De coaches of projectmedewerkers zijn bestuursleden en beslissen over de invulling van het Haven-traject. Arteveldehogeschool ondersteunt het project en deelt zo zijn kennis met Haven.

Partnerschappen in en rond de jeugdsector

Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerken de basis is om ondernemers de best mogelijke ondersteuning te bieden. Wij staan dan ook steeds open voor coöperatie met partners in het jeugdwerk en ver daarbuiten.

Zoek een ander project