Met ATTENT laat je jeugdhuis zien dat het zorg draagt voor zijn bezoekers. Je toont aan bezoekers, ouders, leden en vrijwilligers dat je jeugdhuis aandacht besteedt aan veiligheid en gezondheid. Je helpt hen bovendien om op een verantwoordelijke manier uit te gaan.

Zet het imago van je jeugdhuis positief in de kijker en schrijf je nu in!

Ontdek de verschillende Attenties. Kies de Attenties die jouw jeugdhuis wil aanbieden. Visualiseer ze via de ATTENT-sterpictogrammen die je gratis toegestuurd krijgt in de vorm van bordjes en stickers.

Ja, ik schrijf mijn jeugdhuis in voor ATTENT!

Is jouw jeugdhuis al ingeschreven voor ATTENT? Dan wil je misschien:

Schreeuw van de daken dat je een ATTENT-jeugdhuis bent!

Laat bezoekers, omgeving en bestuur weten welke diensten jullie als jeugdhuis aanbieden. Zo komt je jeugdhuis in een positief daglicht te staan en groeit het vertrouwen van ouders en omgeving. Ontdek de tips en tricks (met enkele kant en klare teksten) die jullie hierbij kunnen helpen.

ATTENT is een initiatief van VAD, in samenwerking met Formaat en met ondersteuning van Gezonde Gemeente.

De Attenties

Attentie_gratis-water_86x86.jpg

Gratis water

In jouw jeugdhuis mogen bezoekers hun glas vullen of laten vullen met gratis drinkbaar water. Dit voorkomt uitdroging en oververhitting.

Hoe? Je laat zien in je jeugdhuis waar bezoekers hun glas kunnen vullen of laten vullen met gratis drinkwater door middel van het ATTENT-bordje of ATTENT-sticker ‘Gratis water’.

Attentie_info_86x86.jpg

Info

Jouw jeugdhuis informeert zijn bezoekers over gehoorschade, alcohol en andere drugs, roken, veilig vrijen, gezond uitgaan, veilig verkeer … Dit gebeurt door middel van affiches en flyers.

Hoe? Halfjaarlijks krijg je een pakket opgestuurd met enkele affiches en flyers. Deze hang je op in je jeugdhuis, op een duidelijk zichtbare plaats. Dit samen met het ATTENT-bordje of de ATTENT -sticker ‘Info’.

Attentie_condooms_86x86.jpg

Condooms

In jouw jeugdhuis worden condooms gratis ter beschikking gesteld om onveilige seksuele contacten, soa's en ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Hoe? Maak in je jeugdhuis kenbaar waar bezoekers gratis condooms kunnen krijgen door middel van het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Condooms’. Krijg de condooms opgestuurd door in het inschrijvingsformulier het gewenste aantal condooms aan te duiden en hiervoor een kleine vergoeding te betalen.

Prijzen

  • 200 condooms (€ 10,00)
  • 400 condooms (€ 20,00)
Attentie_samen-uit-samen-thuis_86x86.jpg

Samen uit, samen thuis

Jouw jeugdhuis wil dat bezoekers voor elkaar zorgen zodat iedereen veilig thuisgeraakt. Ook na een glaasje te veel. Zo voorkom je verkeersongevallen.

Hoe? Sensibiliseer de bezoekers van je jeugdhuis door middel van de affiche ‘Samen uit, samen thuis’. Hang deze samen op met het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Samen uit, samen thuis’ op een duidelijk zichtbare plaats in je jeugdhuis.

Attentie_oordoppen_86x86.jpg

Oordoppen

Jouw jeugdhuis stelt oordopjes gratis ter beschikking en beperkt het geluidsniveau tot het wettelijke maximum. Zo kan je gehoorschade voorkomen.

Hoe? Maak in je jeugdhuis kenbaar waar bezoekers gratis oordopjes kunnen verkrijgen door middel van het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Oordoppen’. Zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke geluidsnormen. Bestel de oordoppen gratis bij een regionaal CM-kantoor.

Attentie_ehbo_86x86.jpg

EHBO

Jouw jeugdhuis heeft een gevulde EHBO-koffer om bezoekers die onwel worden de eerste zorgen toe te dienen.

Hoe? Zorg ervoor dat er steeds een gevulde EHBO-koffer in het jeugdhuis aanwezig is. Laat aan jeugdhuismedewerkers weten waar ze deze kunnen vinden door het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘EHBO’ op de juiste plaats op te hangen. Meer informatie over de inhoud van een EHBO-koffer en waar je deze kan bestellen vind je via de website van het Jeugd Rode Kruis.

Attentie_chill-out_86x86.jpg

Chill-out

Jouw jeugdhuis kan zijn bezoekers toegang geven tot een koelere en rustigere ruimte met comfortabele zitmogelijkheden, waar er rustige muziek, of geen muziek, is. Hierdoor kan oververhitting en gehoorschade voorkomen worden.

Hoe? Voorzie in jouw jeugdhuis een koele, rustige ruimte waar er geen of rustige muziek is. Maak deze ruimte kenbaar door het ATTENT-bordje of de ATTENT-sticker ‘Chill-out’ op een zichtbare plaats te hangen. Op zoek naar tips om een chill-out ruimte te creëren? Neem contact op met Formaat of check ons Project Infrastructuur en misschien helpen wij je wel een chill-out ruimte bouwen!

Attentie_alcohol-en-drugplan_86x86.jpg

Alcohol- en drugplan

Jouw jeugdhuis heeft een gedragen alcohol- en drugplan. Dit plan maak je met behulp van een preventiemedewerker. Je gaat na wat je als jeugdhuis wil en kan betekenen, hoe alcohol en drugs daar een plaats in hebben en op welke manier je preventief rond dit thema kan werken in het jeugdhuis.

Wil je werk maken van een alcohol- en drugsplan? Neem dan contact op met Formaat door te mailen naar elmo.peeters@formaat.be. Wij brengen je in contact met een preventiewerker.

Zoek een ander project