Over Formaat

Formaat is de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen. Al meer dan 50 jaar doen jeugdhuizen met succes hun eigen ding. Inzet en betrokkenheid van jongeren zorgt overal voor toegankelijke en dynamische jeugdhuizen. Als open netwerken van jongeren zijn dat ware broeihaarden van talent en engagement die steden en gemeenten doen bruisen.

Aan het straffe verhaal dat jeugdhuiswerk is, schrijft Formaat als federatie graag mee. Formaat ondersteunt zijn 400 leden-jeugdhuizen en de vele duizenden jongeren die er actief in zijn dan ook met veel goesting en liefde. We informeren, inspireren en motiveren én dagen hen uit om de unieke jeugdhuismethodiek elke dag opnieuw waar te maken. In 2016 stelde Formaat zijn hernieuwde toekomstvisie voor in vier verhaallijnen. We gaan voor onafhankelijk, verbindend, herverdelend en uitbrekend jeugdhuiswerk.

Wat doet Formaat?

Formaat versterkt jeugdhuizen in heel Vlaanderen via informatie, vorming, opleiding, begeleiding en advies. We schrijven samen aan een positief verhaal en vertrekken daarbij altijd vanuit de kracht van jongeren. Want een jeugdhuis is een plek waar jongeren kansen krijgen, zelf initiatief nemen en engagement tonen. Een warme thuis voor en door jongeren waar dromen toegestaan is. De jongeren zelf staan aan het roer van hun eigen jeugdhuis, Formaat vertegenwoordigt hen op bovenlokaal niveau. We zetten de thema’s die hen aanbelangen op de kaart en verdedigen hun belangen. We zetten projecten op, sluiten samenwerkingsverbanden en bouwen actief mee aan netwerken binnen en buiten het jeugdwerk, tot in het buitenland toe.

In drie jeugdhuizen in de stad Antwerpen zorgt Formaat zelf voor een jeugdhuisaanbod. In Berchem, Hoboken en op Linkeroever werkt Formaat samen met jongeren uit de buurt aan een eerstelijnsaanbod op maat met focus op buurtgerichtheid, tewerkstelling en competenties voor jongeren. Samen gaan we de complexe uitdagingen van een stedelijke context aan en ontwikkelen we modellen voor succesvol jeugdhuiswerk in andere steden.

Wie is Formaat?

Formaat is een ambitieuze en dynamische organisatie van vrijwilligers, ondersteund door een team van gedreven en deskundige professionals. Via inspirerende en innovatieve projecten daagt Formaat zowel de jeugdhuizen als zichzelf permanent uit. Samen sterk, voor straffer jeugdhuiswerk.