05 oktober 2018
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: "Zijn wij als jeugdhuis BTW-plichtig?"

Sommige jeugdhuizen denken dat ze niet BTW-plichtig zijn omdat hun toogomzet lager is dan € 80.000. Anderen denken dat ze sommige drankinkomsten van hun festival of jaarlijkse grote fuif mogen afsplitsen zodat hun omzet lager is dan € 80.000. Tweemaal helaas.

Je kan jaarlijks wel 3-4 maal een eetfeest geven ten voordele van het jeugdhuis waarbij enkel het eten niet aan de BTW-plicht is onderworpen.

Je drankaankopen (alsook versnaperingen) zijn belangrijker dan je denkt. Een voorbeeld: een jeugdhuis kocht in 2017 voor € 49.000 drank aan (incl. versnaperingen). Gezien de normale winstmarge 100% is of meer, mag je in dit geval verwachten dat de inkomsten ver boven de € 80.000 liggen. Dit jeugdhuis is in dat geval dus BTW-plichtig. Bij aankopen boven € 40.000 ben je dus automatisch kwetsbaar. Maar ook bij lagere bedragen, als je gemiddelde winstmarge hoger is dan 100%.

De BTW-aanslagvoet kan dus m.a.w. berekend worden op de drankaankopen die je doet. In sommige gevallen gaat de fiscus zelfs de facturen opvragen bij de brouwer en maakt dan zelf berekeningen (op basis van de te verwachten inkomsten). De drankomzet in je boekhouding is dus niet noodzakelijk het bedrag waarop de berekeningen worden gemaakt.

Als de BTW dan enkele jaren terug gaat in de tijd en ze er nog boetes bij aanrekenen dan kan dit gaan over een aanslag van tienduizenden euro’s. Als het jeugdhuis dan onvoldoende reserves heeft dan wordt dit gewoon verhaald op de verantwoordelijke bestuurders.

Volgende tips kunnen je misschien wel een handje helpen:

  • Verkoop je regelmatig bereide maaltijden (frieten, pizza, croque, soep, spaghetti,…) dan wordt je jeugdhuis als concurrentieverstorend beschouwd. Je wordt dan al BTW-plichtig vanaf een toogomzet van € 25.000.
  • Houd de drank die jouw medewerkers gratis drinken (tijdens vergaderingen, bar-shift,…) goed bij. Het kan later een bewijsstuk zijn als er discussie ontstaat met fiscus of BTW i.v.m. een te lage omzet.
  • Verkoop jij de dranken soms/regelmatig aan verlaagde prijzen (voorbeelden: drankenkaart, verjaardagen, happy-hour,…), houd dan de details van deze inkomsten goed bij. Het is een bewijsstuk naar de fiscus of de BTW. Het toont aan waarom jullie omzet lager is dan mag worden verwacht.
  • Doe elke openingsdag een goede stockcontrole en controleer de dagkassa.
  • Doe consequent aangifte bij de politie van elke diefstal van geld.

Heb je zelf een vraag waarop je op onze website geen sluitend antwoord op lijkt te vinden? Stel ze dan aan vraaghet@formaat.be .