07 februari 2020
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: "Welke afbeeldingen mag mijn jeugdhuis gebruiken?"

Iedereen kent het wel, je staat op punt je sociale media campagne voor je volgende evenement te starten, maar bent nog op zoek naar de ideale foto. Geen probleem, het internet staat toch vol met afbeeldingen. Zomaar een afbeelding downloaden en gebruiken is echter niet zonder risico.

Welke afbeeldingen zijn beschermd?

Enkel originele foto’s zijn beschermd. Er moet dus kunnen worden aangetoond dat de fotograaf creatieve keuzes maakte. Dit is zeer subjectief en in het geval van een conflict is het aan de rechtbank om een beslissing te nemen. Als je toch gebruik wil maken van een beschermde foto moet je toestemming vragen aan de ‘auteur’.

Welke afbeeldingen kan je wel gebruiken?

Beschermde foto’s kunnen worden gebruikt als je toestemming vraagt aan de ‘auteur’. Als je de fotograaf kent, kan je de vraag rechtstreeks stellen en kan je een eventuele vergoeding afspreken. Heel wat fotografen zijn aangesloten bij een beheersvennootschap dat voor hen de auteursrechten int. In dat geval moet je toestemming vragen (en betalen) aan het beheersvennootschap.

Gelukkig staan er ook heel wat niet beschermde foto’s op het internet. Deze copyricht free foto’s vind je bijvoorbeeld op Pixabay, Freepik, Unsplash en Flickr. Let op: niet alle foto’s op deze sites zijn vrij van auteursrechten. In de zoekfunctie moet je aangeven dat je op zoek bent naar ‘commercial use allowed’ of ‘no known copyright restrictions’ afbeeldingen. Je kan je ook inschrijven op Death to Stock, dan krijg je regelmatig een bundel foto’s opgestuurd die je gratis mag gebruiken. Je kan ook rechtenvrije foto’s zoeken op Shutterstock.

Uiteraard kan je ook gebruik maken van eigen afbeeldingen. In het geval dat er herkenbare personen zichtbaar zijn, moet je wel rekening houden met de privacy regels.

Welke risico’s loop je?

Verschillende jeugdhuizen kregen al een factuur voor het onrechtmatig gebruik van foto’s. Onafhankelijke beheersentiteiten zoals Permission Machine of Graphics Detective gaan op zoek naar beschermde foto’s om in naam van de auteurs de rechten te innen. De prijzen die gevraagd worden liggen over het algemeen hoog en vaak proberen ze meteen ook een licentie te verkopen. Voor je de factuur betaalt, controleer je dus eerst of de afbeelding wel degelijk beschermd is, of de fotograaf is aangesloten bij een beheersvennootschap en of de juiste prijzen worden gehanteerd. Zodra je een factuur ontvangt, neem je best contact op met Formaat (vraaghet@formaat.be).

Graag meer info? Surf naar de site van De Federatie.

Heb jij zelf nog vragen? Mail naar vraaghet@formaat.be.