21 augustus 2020
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Deze week gaan we het hebben over eten in het jeugdhuis. Heel wat jeugdhuizen voorzien af en toe eten binnen hun vrijwilligerswerking, dat is geen probleem. Maar sommige jeugdhuizen willen ook graag eten verkopen en daar zijn wel enkele regels rond. Welk eten mag je verkopen en wat niet? Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine voedingswaren en maaltijden

Kleine voedingswaren

Kleine voedingswaren zoals chips, droge worstjes, olijven, koekjes, chocolade, ansjovis, wafels… mag je altijd verkopen in het jeugdhuis. Je kan deze dus verkopen tijdens een gewone openingsavond of activiteit.

Maaltijden

Maaltijden mag je in tegenstelling niet zomaar verkopen. Onder maaltijden worden ook lichte maaltijden bedoeld zoals croques, soepen, kroketten, belegde broodjes, pannenkoeken, deegwaren…

Een uitzondering is voorzien voor het sporadisch verkopen van maaltijden tijdens evenementen of als fondsenwerving. Het verkopen van maaltijden kan dus wel sporadisch op een evenement. Concreet is het toegestaan om 4x/jaar een eetavond (als fundraisingactiviteit) te organiseren als de inkomsten gebruikt wordt om de doelstellingen van het jeugdhuis te realiseren of een goed doel te steunen.

Wil je toch op regelmatige basis maaltijden verkopen, moet je rekening houden met twee voorwaarden. Opgelet omwille van deze voorwaarden raadt Formaat de verkoop van maaltijden in jeugdhuizen af.

  • Indien je als jeugdhuis maaltijden verschaft, word je volgens de nieuwe regeling ook meteen btw-plichtig. Als je totale omzet aan drank, sponsoring, maaltijden,… lager is dan 25.000 euro dan kan je je wel beroepen op de vrijstellingsregel kleine ondernemingen.

Wil je weten of je jeugdhuis btw-plichtig is? Formaat maakte een handige flowchart op die je hierbij kan helpen.

  • Ieder jeugdhuis waar drank geschonken wordt moet zich in principe registreren bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, of kortweg de FAVV, wat jaarlijks 48,85 euro kost. Wanneer je maaltijden verkoopt komen hierbij extra regels. Verkoop je regelmatig eten dan moet je een toelating en erkenning hebben bij het FAVV hiervoor. Je betaalt hiervoor jaarlijks € 173,71. Je moet dan bovendien een ingewikkeld zelfcontrolesysteem op poten zetten. Dit kost niet alleen veel, het stelt ook zeer hoge eisen aan alle medewerkers. Voor een jeugdhuis is het erg moeilijk om hieraan te voldoen.

Registreren kan via http://www.myenterprise.be/my_enterprise/

Enkele tips voor het verkopen van maaltijden

  • Was steeds je handen voor je eten verwerkt, vastneemt ...
  • Zorg dat voedingsmiddelen zoals kaas, hesp, afgekookte pasta’s, spaghettisaus ... koel bewaard worden. De temperatuur van je koeling moet onder 7°C zijn.
  • In elke koeling of diepvriezer waarin voedingsmiddelen (niet de drankenfrigo’s) worden bewaard moet een thermometer - goed zichtbaar - aanwezig zijn.
  • Meer info voor wie een autocontrolesysteem moet opzetten vind je hier.

Smakelijk! 


Heb jij zelf nog vragen? Mail naarvraaghet@formaat.be.