03 mei 2019
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: "Wat verandert er aan de vrijwilligerswet?"

Waarover gaat het?

In 2015 werd naar aanleiding van de tiende verjaardag van de vrijwilligerswet een evaluatie uitgevoerd door de Hoge Raad voor Vrijwilligers. De Minister van Sociale Zaken verwerkte deze evaluatie in een nieuw wetsontwerp. Op 14 februari werd de langverwachte wetswijziging van de vrijwilligerswet aangenomen door de kamer. Vrijwilligers krijgen een duidelijker statuut en een aantal knelpunten werden weggewerkt.

Wat wijzigt er?

  • Zeg niet meer (vrijwilligers)vergoeding, maar wel kostenvergoeding. Vrijwilligerswerk is meer dan ooit duidelijk onbezoldigd.
  • Vrijwilligers die hun fiets of persoonlijk voertuig gebruiken, kunnen een vergoeding krijgen voor hun vervoerskosten tot 2.000 kilometer.
    Als het vrijwilligerswerk bestaat uit het vervoer van personen is er geen beperking van het aantal kilometers.
  • Occasionele geschenken die vrijwilligers krijgen, bijvoorbeeld voor Kerst of de Week van de Vrijwilliger, worden niet langer als loon beschouwd. Ze zullen ook niet worden verrekend voor de maximumbedragen van kostenvergoedingen als de regels die van toepassing zijn op werknemers worden nageleefd.
  • Bestuurders van een vzw die onbezoldigd zijn, worden voor eens en altijd erkend als vrijwilliger. Ze moeten dus door alle openbare instellingen (RSVZ, RSZ…) worden beschouwd als vrijwilligers.
  • De kostenvergoeding is niet vatbaar voor beslag in het kader van schuldbemiddeling.
  • Er is meer duidelijkheid over discretieplicht. Dus geen standaardverwijzing naar het beroepsgeheim als dat niet van toepassing is. De organisatie die een beroep doet op vrijwilligers zal hen duidelijk moeten maken of het beroepsgeheim al dan niet van toepassing is voor hen.
  • Elke wetswijziging met impact op het vrijwilligerswerk zal worden voorgelegd aan de Hoge Raad voor Vrijwilligers.

Meer weten over ‘vrijwilligers’?

Zonder vrijwilligers, geen jeugdhuis. Zij zorgen ervoor dat er een werking kan zijn, ze organiseren activiteiten en zorgen voor de sfeer. Wil je meer weten over hoe je vrijwilligers vindt? Hoe je ze motiveert? En wat er allemaal komt kijken bij zo’n vrijwilligerswerking?

Surf dan zeker naar: https://www.formaat.be/thema/vrijwilligers.

Heb je zelf een vraag waarop je op onze website geen sluitend antwoord op lijkt te vinden? Stel ze dan aan vraaghet@formaat.be.