06 december 2018
Vandaag, uitgerekend op 6 december, legt de Vlaamse Jeugdraad de Sinterklaasverklaring voor in het Vlaams Parlement. Een 163 beleidsadviezen lange verlanglijst, over alle thema’s waar jongeren van wakker liggen. Ook Formaat ondersteunt als jeugdwerkorganisatie mee dit memorandum.

De Vlaamse Jeugdraad is al sinds 2002 de adviesraad van kinderen, jongeren en jeugdwerk. Constructief beleidsadvies, met de voeten in vandaag, met het oog op morgen, met een vinger aan de pols bij elk kind, elke jongere in Vlaanderen en Brussel. Elk zichzelf respecterend leeftijdscategorie of middenveldorganisatie schrijft een memorandum voor beleidsmakers. Wel, de Vlaamse Jeugdraad ook. Het werd een verlanglijst voor sterk jeugdbeleid met maar liefst 163 beleidsadviezen, over heel wat thema’s heen. Die lange verlanglijst rolt de Vlaamse Jeugdraad vandaag, op sinterklaas, uit in het Vlaams Parlement. Ze overhandigen er hun verlanglijst voor sterk jeugdbeleid aan de ministers van morgen: de Sinterklaasverklaring.

Dat ministers van morgen willen luisteren bewijst de grote opkomst van parlementairen en politici. Samen met jongeren en jeugdwerkers gaan ze op 6 december in debat op het evenement de Sinterklaasverklaring. Vlaamse en federale ministers hebben geen lokale jeugdraad om hun ideeën aan te toetsen. Het is de Vlaamse Jeugdraad die zowel de jeugdwerksector als alle kinderen en jongeren een stem probeert te geven in het beleidswerk. Input die beleidsmakers vaak graag lezen, maar wat blijft er over na verkiezingskoorts en compromissen sluiten? Daarom komt de Vlaamse Jeugdraad ook na 6 december bij onze beleidsmakers op de deur kloppen. Het schoentje wordt nu gezet, maar blijft er tot zeker 6 december 2019 staan.

Lees meer over de Sinterklaasverklaring op de website van de Vlaamse Jeugdraad.