17 mei 2021
Bewegen is hot in coronatijden! Wandelen, lopen, fietsen en zelfs inline skaten zijn een ding. Soms kunnen deze activiteiten misschien doelloos aanvoelen maar niet voor deze jeugdhuizen. Met behulp van Strava, een mobiele applicatie waarmee je sportprestaties kan tracken en bijhouden, gaven jeugdhuizen Kroenkel, De Sortie en De Paravang zich helemaal tijdens een sportieve challenge. Eén ding weten de jeugdhuizen zeker: “het is de moeite waard!”

#BOTS2560-challenge

Toen jeugdhuis Kroenkel de vraag kreeg van Chiro Bevel om deel te nemen aan de #BOTS2560-challenge aarzelden ze geen enkele seconde. Dit was de perfecte manier om de coronasleur te doorbreken en nog eens op pad te gaan met de jeugdhuisvrienden. Van 5 t.e.m. 18 april zette iedereen zijn beste (sport)beentje voor.

data/upload/assets/logo_kroenkel_small.png

Ella van jeugdhuis Kroenkel legt uit hoe ze de challenge ervaarden: “Chiro Bevel nodigde elke jeugdvereniging in Nijlen, Kessel en Bevel uit om deel te nemen aan een stravachallenge. Met veel enthousiasme zijn we daar allemaal op ingegaan. We dachten: ‘Eindelijk eens iets anders!’ We wisten onmiddellijk dat dit een geweldige uitdaging zou worden. Het doel van de wedstrijd was om kinderen en jongeren uit hun zetel te halen en te laten bewegen. Ze goesting laten krijgen om actief bezig te zijn, daar ging het om. Dat doel hebben we zeker behaald!

De samenwerking tussen de verschillende verenigingen verliep zeer vlot. Taken werden verdeeld en tijdig uitgevoerd en de bekers werden gesponsord door de jeugddienst. Wel was er een klein struikelblok: Strava zelf. Het heeft even geduurd maar na een tijdje vond toch iedereen de weg naar onze Stravaclub.

Het motto meedoen is belangrijker dan winnen, ging echt wel op voor Kroenkel. Het jeugdhuis is een plek waar veel verenigingen samenkomen. De bezoekers aan het jeugdhuis bestaan net uit mensen van de Chiro en de Scouts. Deze deelnemers kozen ervoor om te sporten voor hun eigen organisatie. Stiekem wisten we dus wel dat we niet konden winnen tegen verenigingen met driemaal zoveel deelnemers. Maar het heeft ons niet ontmoedigd!”

Het is trouwens niet de eerste keer dat het jeugdhuis zich van zijn sportieve kant laat zien. De groep doet elk jaar mee aan een initiatief van de jeugdraad waarbij men moet strijden tegen andere jeugdverenigingen. Ook hebben enkele vrijwilligers tijdens corona twee wandelroutes uitgestippeld. Die Kroenkelwandelingen kwamen goed van pas tijdens de Stravachallenge en kunnen nu ook nog uitgevoerd worden.

Dat de challenge een terugkomend evenement zal worden, dat staat volgens Ella al vast. Op naar editie 2.0!  

Drie redenen volgens jeugdhuis Kroenkel om een Stravachallenge
te organiseren:

  1. Het blaast leven in de groep. Het zorgt ervoor dat je sneller afspreekt met de jeugdhuisvrienden.
  2. Je doet inspiratie op! Nieuwe wandelroutes en mooie plekken komen tevoorschijn.
  3. Het geeft een boost om te gaan sporten.


Jeugdhuis De Sortie vs De Paravang

De Sortie voelde een nood om met andere jeugdhuizen in contact te komen. De jongeren van het Nieuwpoortse jeugdhuis zetten net voor de coronalockdown in maart 2020 hun deuren voor de eerste keer open en kregen niet de kans om anderen te leren kennen. Hun oproep om een activiteit te organiseren werd gehoord door jeugdhuis De Paravang dat er maar al te graag zijn schouders mee onder wilde zetten.

data/upload/assets/De_Sortie_vs_De_Paravang.jpg

We lieten Jens van de Sortie en Silke en Youssoun van De Paravang aan het woord om meer te vertellen over de Stravachallenge:

“Een portie gezonde rivaliteit in de vorm van een challenge blijkt de perfecte manier te zijn om verveling tegen te gaan. Door een hele dag achter je computer te werken, verlies je de motivatie weleens. De wedstrijd zorgde ervoor dat je zin kreeg om te bewegen en naar buiten te gaan. De fiets werd al eens vaker genomen en wandelen was een leuke bezigheid. De goede reacties deden ons deugd. Vanuit beide jeugdhuizen kwamen enkel positieve reacties naar boven. De jeugdwerkers waren enthousiast door het grote aantal deelnemers. 

Een hele week lang, van 22 t.e.m. 28 maart, gaven de deelnemers het beste van zichzelf. Sommige fietsliefhebbers reden 400 km per week. Die afstanden kan je als loper of wandelaar moeilijk bijhouden. Daarom maakten we afspraken zodat een grotere inspanning in verhouding werd beloond. De kilometers op de fiets telden één keer mee, met skates twee keer, al lopend werden ze verdrievoudigd, en zwemmers mochten het aantal kilometers maal tien doen. De eindstand staat op 6310 km voor De Paravang en 6940 km voor De Sortie. Dat is een zalig resultaat.

De samenwerking verliep zeer vlot dus we denken zeker na over een tweede editie. We willen graag contact met elkaar houden in de toekomst. Wie weet kunnen we ook nog andere initiatieven samen opstarten.” 

Drie redenen volgens jeugdhuis De Sortie & De Paravang om een Stravachallenge
te organiseren:

  1. Het zorgt voor een gezonde rivaliteit tussen de verenigingen.
  2. Je leert het andere jeugdhuis veel beter kennen.
  3. Het geeft elke deelnemer een boost om nog eens actief bezig te zijn.