18 april 2019
‚ÄčOp 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een wijziging van het Vlarema, uitvoeringsbesluit duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, goed.

De belangrijkste wijziging voor jeugdhuizen is dat er vanaf 1 januari 2020 een verbod geldt voor organisatoren van evenementen om drank te serveren in wegwerpverpakkingen. Tenzij de organisator een systeem kan voorzien waar 90 % (95% vanaf 2022) van de wegwerpverpakkingen gescheiden wordt voor recyclage.

Een andere wijziging stelt ook dat lokale besturen (jouw stad of gemeente) volledig verplicht zijn om met herbruikbare drankverpakkingen te werken in hun eigen werking en evenementen vanaf 1 januari 2020. Wij raden dus aan om bij jouw stad of gemeente na te vragen hoe zij deze maatregel zullen implementeren en hoe jullie evenementen zich hiertoe kunnen verhouden.

Meer informatie over deze wijziging kan je terugvinden op de website van OVAM: https://ovam.login.kanooh.be/sites/default/files/atoms/files/uitleg%20Vlaremaverplichting%20cateringmateriaal.pdf