24 juli 2020
Op 23 juli kondigde de Nationale Veiligheidsraad extra maatregelen aan nadat het aantal coronabesmettingen de laatste weken opnieuw in stijgende lijn ging. In dit artikel zetten we de veranderingen voor jeugdhuizen op een rij.

Mondmaskers

De veiligheidsraad besliste op donderdag 23 juli om mondmaskers te verplichten in publieke ruimtes waar veel mensen aanwezig zijn.

Voor jeugdhuizen die de horecaregels volgen betekent dit concreet dat bezoekers een mondmaskers moeten dragen wanneer ze zich verplaatsen. Bezoekers moeten onder andere bij binnenkomst of verlaten van de ruimte en bij een toiletbezoek een mondmasker dragen. Zodra men aan een tafel zit, mag het masker af.

Voor jeugdhuizen die de jeugdwerkregels volgen moeten we nog even afwachten wat er verandert. Het zal ervoor zorgen dat we ons extra voorzichtig moeten opstellen bij de start- en eindmomenten van activiteiten, kampen en werkingen én op jeugdwerkactiviteiten in de publieke ruimte waar veel mensen zijn. In de jeugdwerkregels staat duidelijk dat we ons steeds aanpassen aan de geldende samenlevingsregels. We bereiden ons dus voor op het dragen van mondmaskers op de plaatsen waarop dit gevraagd wordt. Hoe deze plaatsen gedefinieerd worden, wachten we af in het ministerieel besluit.

Registratie

In jeugdhuizen die de horecaregels volgen zal één persoon per tafel zijn of haar contactgegevens (naam en e-mailadres of telefoonnummer) moeten achterlaten. Tegen zaterdag zal een formulier beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie.

Voor jeugdhuizen die de jeugdwerkregels volgen is het nog even afwachten op het ministerieel besluit.

Lokale extra maatregelen

Burgemeesters kunnen ook strengere maatregelen afkondigen. Daarom zal het in sommige steden en gemeenten belangrijk zijn goed af te stemmen met het stads- of gemeentebestuur wat wel en niet kan. Om zo samen binnen de mogelijkheden van spelen ook veiligheid te garanderen.

Evenementen

Op de Nationale Veiligheidsraad van 23 juli werd aangekondigd dat uit de cijfers van het aantal besmettingen is gebleken dat de voortgang van het virus het momenteel niet toelaat om over te gaan tot fase 5 van de heropstart. Voor evenementen wil dit zeggen dat het maximum aantal bezoekers op evenementen niet verhoogd wordt naar 400 personen binnen en 800 personen buiten. Het maximum aantal toegelaten bezoekers op evenementen blijft in augustus 200 personen binnen en 400 personen buiten.

Uiteraard zullen de extra maatregelen over het dragen van mondmaskers en het registreren van contactgegevens voor contacttracing invloed hebben op de regels voor evenementen. Voor alle informatie over hoe je evenementen kan organiseren volgens de huidige maatregelen kan je terecht bij ikorganiseer.be

Wat nu?

Het jeugdwerk sprak exact 2 maanden geleden samen met onze minister en de virologen een strikt kader af: de jeugdwerkregels. Het doel: kinderen en jongeren een veilige en gezonde vakantie laten beleven deze zomer. Met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare onder hen die vaak maandenlang in een te kleine ruimte leefden. In juni volgden versoepelingen voor de samenleving maar het strikte kader werd behouden en uitgewerkt door duizenden vrijwilligers en jeugdwerkers.

Na drie weken zomer mogen we stellen dat we goed bezig zijn met het jeugdwerk. Net door de striktheid van de jeugdwerkregels, de enorme inzet van onze vrijwilligers en jeugdwerkers en de samenwerking met artsen en lokale besturen blijft het aantal besmettingen beperkt. De jeugdwerkregels werken en de situatie wordt nauw opgevolgd door experten.

We kunnen in Vlaanderen bouwen en vertrouwen op ons jeugdwerk. Het is ongelooflijk om te zien hoe jongeren hun kracht laten zien, verantwoordelijkheid nemen en alles in het werk stellen voor veilige en coronaproof activiteiten. We vragen dan ook om vertrouwen te behouden in het jeugdwerk en de jeugdwerkregels te blijven respecteren. Of zoals directeur van De Ambrassade Eva Vereecke enkele weken geleden in een opiniestuk voor VRT NWS zei: "Laten we deze zomer voor het eerst eens echt focussen op hoe goed jongeren het aanpakken". En dat hebben ze intussen al verdomd goed bewezen!

Merci aan alle jongeren, jeugdwerkers, ouders en opvoedingsverantwoordelijken, artsen en lokale besturen om samen veilige en vrije tijd mogelijk te blijven maken deze zomer. #jeugdwerkwerkt.

Nog vragen of onduidelijkheid?