28 mei 2021
Goed nieuws voor de sportminnende jeugdhuizen: alle jeugdhuizen lid bij Formaat mogen het EK voetbal 2021 uitzenden op groot scherm!

Net als bij het WK drie jaar geleden, diende Formaat voor al zijn leden een aanvraag in om de voetbalwedstrijden te mogen uitzenden. Goed nieuws: we verkregen die toestemming onder bepaalde voorwaarden!

De licenties

Voorwaarden om EK 2021 (EURO 2020) uit te zenden in het jeugdhuis:

  • De organisatie gebeurt op een niet commerciële basis.
  • Je hebt maximaal 300 bezoekers per wedstrijd.
  • Er wordt geen toegangsgeld gevraagd.
  • Er is geen sponsoring mee gemoeid: geen sponsoring op de affiches, er worden geen sponsorgadgets uitgedeeld.
  • De organisatie vertoont de live-uitzending (met inbegrip van de sponsorbillboard voor en na) integraal en zonder enige toevoeging of onderbreking.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van het logo van UEFA of VRT/Sporza, en er is geen vermelding van 'UEFA EURO 2020'.
  • Je krijgt in het kader van de corona gerelateerde overheidsmaatregelen toestemming van uw lokale overheid om het evenement te organiseren.

Voldoe je toch niet aan de voorwaarden, dan moet je een uitzondering vragen aan de UEFA. Dat kan je doen via deze link. Let op: de UEFA kan je hiervoor een financiële bijdrage aanrekenen.

SABAM

Als je jeugdhuis het tarief ‘audiovisueel’ heeft bij Sabam, is er geen probleem. Je betaalt dan immers al een bijdrage op het uitzenden van beeld. Tenzij het op een andere locatie plaatsvindt. 

Heb je enkel het tarief ‘audio’ en het tarief ‘127A’ tijdens evenementen, dan mag je uitsluitend de voetbalwedstrijden uitzenden (niet de voor- en nabesprekingen). Sabam heeft daar namelijk geen rechten op.

Coronamaatregelen

Welke regelgeving je moet volgen bij het uitzenden van de wedstrijden is afhankelijk van hoe je het precies wil aanpakken en de lokale regelgeving.

  • De jeugdwerkregels kan je enkel volgen indien er geen drank verkocht wordt. De jeugdwerkregels die momenteel gelden vind je in deel A in ons draaiboek.
  • Open jeugdwerkorganisaties kunnen ook de regels van drinkgelegenheden volgen tijdens het uitzenden van voetbalwedstrijden. Deze kan je vinden in deel B in ons draaiboek.
  • Daarnaast kan je ook de regels voor evenementen volgen. Ikorganiseer.be bundelt steeds de laatste regelgeving voor evenementen. Je vindt op de website een draaiboek om coronaproof evenementen te organiseren.

Je vraagt best bij de lokale overheid na welke regelgeving jullie moeten volgen of hoe zij de regels interpreteren voor het EK. We merken immers dat gemeenten en steden soms strengere regels lokaal opleggen, aangezien er verwacht wordt dat veel mensen naar de wedstrijden zullen willen kijken op een openbare plek.

Waar en wanneer

Ben je in orde met alle voorwaarden? Ga er dan helemaal voor en nodig iedereen uit voor wekenlang live voetbal op groot scherm in jouw jeugdhuis!

De wedstrijden van het EK voetbal in 2021 worden in elf verschillende landen gespeeld vanaf 11 juni tot en met zondag 11 juli 2021. De Rode Duivels spelen hun eerste match Sint-Petersburg tegen Rusland op zaterdag 12 juni.