31 augustus 2020
Vrijdag 28 augustus kwamen jongeren, virologen en politiekers samen in jeugdcentrum Den Eglantier in Berchem. Sinds corona begin dit jaar het leven op zijn kop zette, werden jongeren zelden gehoord en betrokken in het debat. Jonge mensen hebben echter veel vragen en zorgen. Daarom namen namen Amir en Israe, twee vrijwilligers uit het Antwerpse jeugdhuis, het initiatief om een reeks toppolitiekers en -virologen uit te nodigen voor een gesprek.

Op die uitnodiging voor dialoog hapten niemand minder dan Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Geert Molenberghs, Pierre Van Damme, Jinnih Beels, Cathy Berx, Bart Somers en Koen Geens toe. Voor het eerst gingen beleidsmakers en wetenschappers rechtstreeks met de jongeren in dialoog.

Een dertigtal jongeren verzamelden, gemaskerd en op anderhalve meter, in het jeugdhuis om te luisteren en vragen te stellen. Via een livestream van Nieuwsblad – die ook op uitnodiging van Amir present tekenden – volgden meer dan 600 andere jongeren in Vlaanderen het debat. Zij konden via sociale media vragen insturen.

data/upload/assets/20200828_The_Panel_Bubble_door_Mathenique_Verbrugge_5.JPG

“Ik ben blij dat we vandaag dit unicum van een panel bijeen hebben kunnen brengen”, aldus Amir die samen met Ikram, een jeugdwerker van Formaat, de leiding van het debat in handen nam. “Jongeren hebben veel vragen en die worden onvoldoende beantwoord.”

  • “Zijn mondmaskers wel nuttig?”
  • “Is corona geen gewone griep?”
  • “Wat betekenen de kleurencodes?”
  • “Is het langdurig dragen van een mondmasker niet ongezond?”
  • “Ben ik strafbaar als ik mijn grootouders knuffel?”
  • “Waarom moesten fitnesscentra sluiten?”
  • “Zijn al deze regels geen schending van de rechten van de mens?”
  • “Gaan we ooit onze normale levens terugkrijgen?”

Vraag per vraag werden de verschillende panelleden aan het woord gelaten. Zij staken hun bewondering voor de jonge generatie niet onder stoelen of banken. “Jonge mensen hebben op een ongelooflijk knappe manier hun verantwoordelijkheid genomen”, sprak Bart Somers. “Jullie zijn een ijzersterke generatie. Jullie maken een hele moeilijke periode door en jullie dragen ook ouderen mee door die periode. Houd dat vol.”

Ook viroloog Erika Vlieghe sloot zich daarbij aan: “Ik wil jullie bedanken om ons hier bijeen te brengen en ons bij de les te houden. We dachten eerst aan het virus, dan aan alles zieke mensen, dan pas aan de jeugd. Dat gaan we beter doen.” “2020 is een jaar dat jullie nooit gaan vergeten,” concludeerde Marc Van Ranst, die als laatste de jongeren toesprak. “Verlies het nooit uit het oog: het komt wel goed!” Een warme en leerrijke avond waar nog lang op kan worden teruggeblikt.

Je kan het volledige debat hier opnieuw bekijken.

data/upload/assets/20200828_The_Panel_Bubble_door_Mathenique_Verbrugge_6.JPG

Foto's door Mathénique Verbrugge