04 juni 2020

Binnenkort kunnen jeugdhuizen opnieuw heropstarten onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden moeten ervoor zorgen dat het virus geen kans krijgt zich te verspreiden tijdens openingsmomenten en activiteiten. Het zal er echter voor zorgen dat er extra aanpassingen moeten gedaan worden aan het jeugdhuis. Formaat wil jeugdhuizen hier zo goed mogelijk in ondersteunen. We hebben daarom een opsomming gemaakt van de verschillende tools die je als jeugdhuis kan gebruiken bij het heropenen van het jeugdhuis.

Het draaiboek

Formaat maakte in samenwerking met de sector een draaiboek voor de heropstart van jeugdhuizen en ontmoetingswerkingen. Dit draaiboek is gebaseerd op het generieke protocol voor jeugdwerk en regels gebonden aan de heropstart van de horeca. Het doel van het draaiboek is om alles zo concreet mogelijk te maken. We raden ten zeerste aan om dit draaiboek door te nemen. In het draaiboek komen zowel de verplichte regels aan bod als de zaken die wij aanraden vanuit het voorzichtigheidsprincipe. 

Heb je na het lezen van het draaiboek nog vragen, nodigen we je graag uit op de 10 juni voor een online infomoment. Waarbij we het draaiboek en de randvoorwaarden duiden van de heropstart én vooral tijd maken om jullie concrete vragen te beantwoorden. Inschrijven kan via de website

Pictogrammen en affiches

Er zijn vanuit de jeugdwerkregels voor de zomer van 2020 een aantal pictogrammen ontwikkeld die je kan inzetten in je eigen communicatie, op je activiteit, in je ontmoetingswerking, in je jeugdhuis... Alle pictogrammen kan je hier terugvinden en downloaden.

Daarnaast kunnen we nog enkele affiches, die je kan gebruiken om regels duidelijk te maken naar bezoekers:

We zijn nog bezig met het ontwikkelen van afficheringsmateriaal om de maatregelen zo duidelijk mogelijk te maken voor bezoekers. Houd zeker deze pagina in de gaten voor updates. 

Reservatiesysteem via Assist

Eén van de voorwaarden van de heropstart is het controleren van het aantal aanwezigen. Om dit vlot te laten verlopen, kunnen alle leden van Formaat gratis gebruik maken van het ticketsysteem van Assist.

Waarom? 

In je jeugdhuis moet er gewerkt worden met bubbels van maximaal 20 jongeren. Dat worden 50 jongeren vanaf 1 juli. Bubbels zijn telkens dezelfde groepen jongeren die samen komen. Verschillende bubbels mogen dus niet op hetzelfde moment aanwezig zijn in het jeugdhuis. Om dit in goede banen te leiden kan je gebruik maken van het ticketsysteem. Via dit systeem kunnen jongeren eenvoudig online inschrijven en krijgen ze hier ook een bewijs van. Als organisator krijg je een duidelijk overzicht wie voor welk evenement heeft ingeschreven. 

Een bijkomend voordeel van het ticketsysteem is dat je een overzicht behoudt van wie er wanneer aanwezig was in het jeugdhuis. Als er één van de jongeren positief test op covid-19 kan er dus eenvoudig achterhaald worden met wie deze persoon allemaal contact heeft gehad.

Assist?

Alle leden van Formaat kunnen gratis gebruik maken van de basisversie van Assist en kunnen voor slechts €99 per jaar gebruik maken van de plus versie.

  • Van 1 juni tot en met 31 augustus worden alle basisaccounts tijdelijk gratis omgezet naar een plusaccount. Zo is het ticketsysteem gratis toegankelijk voor elk lid van Formaat.
  • Assist Plus-gebruikers krijgen een kosteloze verlenging van hun abonnement voor 3 maanden.
  • Opgelet! Voor het gebruik van de online betaalapplicatie (niet verplicht) worden wel kosten in rekening gebracht.

Hoe?

Als jouw jeugdhuis al een account heeft op Assist kan je gewoon aanmelden, zo niet maak je een account aan via www.assistonline.eu

In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je tickets kan aanmaken voor jouw jeugdhuis.

Noodprocedure bij een uitbraak

Hoewel het woord ‘noodprocedure’ zwaar klinkt, willen we met een gestandaardiseerd stappenplan zorgen dat elk van jullie voorbereid is om op een goede en rustige manier op te treden wanneer er een vermoeden van besmetting is in één van de bubbels. Naast de noodprocedure kan je ook steeds terecht bij je gemeentedienst of de permanentiesystemen van je organisatie voor vragen en ondersteuning.

De Ambrassade is volop bezig met het uitwerken van een stappenplan om je noodprocedure op te stellen. Je vind het binnenkort op hun website. In het draaiboek voor jeugdhuizen kan je in tussentijd meer informatie vinden.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met vraaghet@formaat.be

Mondmaskers

Ben je lid van Formaat en wil je mondmaskers bestellen? Dat kan! Via orakel@orakel.com of via vraaghet@formaat.be kan je een 3-lagig model (wit of zwart) bestellen. Het model heeft de mogelijkheid om een filter te plaatsen.

Prijs:

  • 3,74 €/stuk (+6% BTW) op voorwaarde dat je er minimum 100 bestelt
  • Set-upkosten (als je ze wilt laten bedrukken) + 30€ (+6%)
  • Plus verzendings- en administratiekosten.

Levertijd: 2 weken.