11 maart 2019
Baanbrekers ondersteunt Antwerpse NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) naar werk of opleiding. Dat doen we niet alleen en daarom organiseerden we op vrijdag 8 maart 2019 Take a Baanbreek, een ontmoetingsavond met jongeren, vrijwilligers en partners in Toko 139 in Berchem.

Eline van Formaat/Baanbrekers vertelt hoe de avond in elkaar zat:

"Omdat samen eten verbindt en uitnodigt om te delen (letterlijk en figuurlijk), begonnen we de avond met een vegetarisch hapje en non-alcoholisch tapje (#durfduurzaamzijn). Jongeren staan steeds centraal bij Baanbrekers, daarom vertelden Elles en Marouan nadien openhartig over hun (school)loopbaan; de drempels die ze hadden meegemaakt, de begeleiding die voor hen een verschil maakte, hoe het Fins schoolsysteem, met begeleiding op maat en een uitgestelde studiekeuze, hen beter lijkt en waar ze nu staan in hun leven. Zo’n persoonlijke ervaringen zorgden er weer eens voor dat zowel de vrijwilligers, die zich voor het buddy-project van Baanbrekers inzetten, als de sociale partners en de overheid, de boodschap van luisteren, persoonlijk begeleiden en positief motiveren meekregen, de visie die Baanbrekers volledig onderschrijft en uitdraagt."

data/upload/assets/20190311_Baanbrekersevent_NEET3_680x.jpg

"Na het salongesprek debatteerden we verder over stellingen als ‘jongeren geven te snel op’ of ‘als je werk wilt, vind je het wel’ in kleine groepjes, vanuit de positie van leerkracht, werkgever of jongere. Op die manier leefde iedereen zich in in een andere rol, werden er nieuwe inzichten opgedaan en werden vooroordelen ontkracht. Doorheen de avond voelden we de kracht van het kleine verschil, van het actief luisteren, van het eigenaarschap van jongeren en van samenwerken, met/voor/door jongeren!"

Meer info over baanbrekers vind je op www.baanbrekers.be.