29 juni 2020
Auteurs, componisten en uitgevers van Sabam tonen zich solidair met jeugdhuizen. Unisono stuurt dit jaar slechts één factuur uit voor de auteursrechten en de Bilijke Vergoeding voor 2020.

Jeugdhuizen ontvangen dit jaar voor het eerst hun facturen voor auteursrechten en de billijke vergoeding via Unisono, het platform dat Sabam, PlayRight en SIMIM samen hebben opgericht. In normale omstandigheden ontvangen jeugdhuizen vier facturen per jaar: één factuur voor de jaarfacturatie van de billijke vergoeding samen met een eerste kwartaalafrekening voor de auteursrechten, gevolgd door drie kwartaalafrekeningen voor de auteursrechten.

Om impact van de coronacrisis voor de getroffen sectoren zo beperkt mogelijk te houden besloot Unisono om haar facturatie tijdelijk op te schorten. Zo willen zij er mee voor zorgen dat we de nodige zuurstof krijgen om deze zware periode te overbruggen. Daarom zal Unisono dit jaar - wellicht in september - slechts één factuur versturen voor de auteursrechten en de billijke vergoeding voor het kalenderjaar 2020.

Hoewel de cultuursector zelf enorm zwaar wordt getroffen door de overheidsmaatregelen om het virus te bestrijden, willen de auteurs, componisten en uitgevers van Sabam zich solidair opstellen met andere getroffen sectoren. Daarom besloot Sabam om uitzonderlijk slechts 10/12 van de jaarlijkse auteursrechten te factureren als blijk van solidariteit voor de verplichte sluitingsperiode en het verbod op evenementen in de voorbije en komende maanden.

Die korting wordt automatisch toegepast op je Unisono-factuur.