18 juli 2019
Het is niet evident om te weten wat elke job inhoudt en of je het goed en graag zal doen, en al zeker niet als je jong bent en weinig werkervaring hebt. Daarom organiseerde Baanbrekers in de 3e week van juni een beroepsverkennende stage bij de grootste Albert Heijn van Antwerpen, die in de Karel Oomsstraat. Vijf jongeren startten als deeltijdse winkelbediende en konden zo proeven van de verschillende taken op de verschillende afdelingen (bakkerij, delicatessen, groenten & fruit, rekken vullen).

Baanbrekers is een tewerkstellingsproject van Formaat in Antwerpen. Zo verkleint Baanbrekers de kloof tussen jongeren en werk, en verminderen we de jeugdwerkloosheid.

Op voorhand werd de stage in orde gebracht met Chafiq, de manager van de winkel, en Alex, de jongerenconsulent van VDAB. Alle jongeren kregen een contract van VDAB, zodat ze wettelijk in orde waren en een kilometervergoeding kregen. We kwamen ook al eens samen om elkaar te leren kennen en alle info door te geven. Op maandag volgde dan een rondleiding, zodat we dinsdag om 7 uur konden beginnen met de vroege shift. #readysetgo!

data/upload/assets/20190718_Baanbrekers_Albert_Heijn_680x.jpg

Dinsdagochtend 06u45 stonden we dus paraat: de vijf jongeren en de Baanbreker van dienst. Wij deden allemaal een shift mee, zo ontdekten ook wij het beroep en konden we de jongeren helpen als het nodig zou zijn. Maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn, onze vijf jongeren vlogen erin! De rekken aanvullen (kijken naar de datum, #FIFO), alles juist en netjes zetten, brood en koffiekoeken afbakken en verpakken, promo’s labelen, groenten en fruit aanvullen, charcuterie versnijden …

De uren vlogen voorbij en iedereen kon eens wisselen van afdeling, zodat ze alles leerden kennen. Al snel ontdekten de jongeren wat het beste bij hen paste en waar ze plezier en voldoening uit haalden.

Op vrijdag volgde een positieve evaluatie, in beide richtingen: winkelmanager Chafiq was tevreden over de prestaties van de jongeren én de jongeren zelf vonden het een leerrijke en leuke week. Als kers op de taart werden ze allemaal uitgenodigd om te komen werken bij Albert Heijn op interim en zo verder te groeien!

data/upload/assets/20190718_Baanbrekers_Albert_Heijn_680x2.jpg

De week erna sloten we de stage af met een picknick vol goodies (natuurlijk gekocht in de Albert Heijn) om na te praten en Chafiq nog eens te zien.

Kortom: een geslaagd traject dat de jongeren een echte jobkans heeft gegeven!

En om het ook eens van een ander te horen, check Hertier zijn getuigenis:

"Toen ik van Baanbreker Youssef hoorde dat ik mee kon doen aan de stage om zo de job van winkelmedewerker te leren kennen, zag ik dat zitten maar was ik niet heel enthousiast. Ik dacht dat ik wel wist wat zo’n job inhield en het leek me niet helemaal iets voor mij. Maar ik begon eraan en het heeft me echt verbaasd! Het is helemaal anders dan ik verwacht had, het is veel leuker dan ik dacht. Tijdens de stageweek heb ik veel bijgeleerd over hoe een supermarkt werkt en wat er allemaal achter steekt. Ik was en ben gemotiveerd om elke dag te gaan werken. Waarom? Alles werd goed uitgelegd, het traject met Baanbrekers was goed georganiseerd en de stageplek was perfect. Als het een magazijn was geweest, was ik niet zo positief geweest, maar dit is echt een geknipte werkplek voor mij; er werken veel verschillende culturen, je voelt geen verschillen, het is tof om heel de dag mensen om je heen te hebben en klanten te helpen, én de collega’s waren leuk, ze hielpen ons goed en je kon ermee babbelen en lachen. Vroeger was ik minder gemotiveerd om te gaan werken, want ik maak muziek en ben dus mijn eigen baas met eigen regels. Nu moest ik mij aan regels en uren houden, maar omdat de collega’s en het werk zo leuk zijn, lukt me dat goed. Ook vroeg opstaan om aan de vroege shift te beginnen gaat vlot, en daarmee verbaas ik mezelf ;-)

Ik ben blij dat ik deze stage gedaan heb. Mijn raad aan andere jongeren? Je moet geen schrik hebben om uit je comfortzone te komen en iets anders te doen dan normaal!

Ik werk nu verder bij Albert Heijn via interim en blijf mijn best doen om te groeien en beter te worden. Ik hoop dat ik een vast contract krijg, dat kan ik dan combineren met mijn muziek."