07 februari 2019
RaaT-lid Glenn Loddewykx trekt met de Europese federatie van jeugdwerkorganisaties op uitwisseling en schreef ons een brief over zijn eerste week in Amsterdam. "De eerste week zit er tijdens dit schrijven bijna op maar het voelt nu al aan alsof ik tijd te kort zal komen om alles uit te puren."

Eind december kreeg ik van ECYC (European Confederation of Youth Clubs) de vraag of ik wou deelnemen aan een driedelig uitwisselingsproject rond 'digitaal jeugdwerk'.

Aangezien ik eind 2017 via de RaaT van Formaat (hét officiële adviesorgaan van Formaat met jongeren uit jeugdhuizen) al had kunnen deelnemen aan een soortgelijk project over digitaal jeugdwerk was de keuze snel gemaakt. Meteen verlof inplannen, inpakken en wegwezen!

De meeste uitwisselingen/Erasmus projecten duren slechts een week. Deze keer zou het in totaal drie weken zijn: tweemaal in Nederland (januari en april) en in juli zouden we afzakken naar Litouwen. Het thema luidde 'Effective Digital habits for Youthwork'. Best een actueel thema dus!

data/upload/assets/20190207_UitwisselingECYC_680x2.jpg

De eerste week zit er tijdens dit schrijven bijna op maar het voelt nu al aan alsof ik tijd te kort zal komen om alles uit te puren. Tijdens de uitwisseling krijgen we net zoals de vorige keer geen droge theorie voorgeschoteld zoals in de klas. Je wordt er als het ware in ondergedompeld, net zoals bij de typische animator- of instructeurscursussen (zie vormingspagina) die meer als een workshop aanvoelt. (ook een aanrader trouwens!)

De groep is erg divers en bestaat uit zowel professionals als vrijwilligers in het jeugdwerk uit tien verschillende landen. Engels is de voertaal maar zelfs zij die geen taalkundige knobbel hebben zijn volledig mee met wat er gezegd wordt.
Tijdens de eerste week werken we vooral rond de eerste drie principes van S. Covey's 7 Habits of Highly Effective People. Eerst onszelf onder de loep nemen en kijken waar we zelf nog kunnen ontdekken, groeien of bijschaven op digitaal vlak. Het leerproces is constant aan de gang en wordt niet enkel door de trainers op gang gehouden.Iedereen deelt gretig interessante app's, praat over hoe jeugdwerk in andere landen in elkaar zit, heeft het over culturele verschillen, noem maar op.

data/upload/assets/20190207_UitwisselingECYC_680x.jpg

De overige twee weken gaan we de laatste vier 'habits' (van Covey) onderzoeken en bekijken hoe we de opgedane kennis kunnen toepassen in het jeugdwerk.

Heb je interesse om lid te worden van de RaaT van Formaat? Je leest er hier alles over.