04 september 2019
Op 2 en 3 september begonnen de leerlingen van de middelbare scholen Sint-Agnes en Atheneum in Hoboken naar jaarlijkse gewoonte het schooljaar in Schietgang. Het jeugdhuis, gelegen in de groene omgeving van het fort van Hoboken, nodigde de leerlingen uit voor de onthaaldagen.

Een eerste schooldag kan slechter, dat was duidelijk. De OKAN-leerlingen van Atheneum Hoboken en de tweedegraadsleerlingen van Sint-Agnes maakten op de eerste dagen van het nieuwe schooljaar kennis met elkaar in de lokalen van Schietgang. Daar konden ze traditiegetrouw terecht voor verschillende activiteiten georganiseerd door het jeugdhuis en buurtsport. Er was voor elk wat wils. Thaiboksen, just dance, voetbal, biljart, instuif enzovoort.

data/upload/assets/20190913_Onthaaldagen.jpeg

“We komen naar Schietgang zodat de jongeren elkaar kunnen leren kennen op de eerste schooldag, dankzij de activiteiten die Formaat en het jeugdhuis hier aanbieden”, vertelt Astrid, een leerkracht die samen met haar klas het jeugdhuis binnenwandelt. “Zo wordt de eerste schooldag wat meer dan enkel informatie. Hier krijgen de klasgenoten verbinding met elkaar.” Op deze laagdrempelige manier konden de jongeren niet alleen elkaar, maar ook het jeugdwerk leren kennen. “Er worden hier in het jeugdhuis heel veel kansen geboden aan de jongeren. Maar niet iedereen kent deze plek.”

De leerlingen leefden zich naar hartenlust uit. “De sportactiviteiten hebben veel succes”, weet Sorayda, al twee jaar vrijwilliger in het jeugdhuis. “Activiteiten zoals thaiboks kan je thuis niet doen, gamen op PlayStation wel. Hier kunnen de jongeren ook even hun gsm achterwege laten. Het is gezelliger om sociale contacten op te bouwen in de instuif, dan via sociale media.”

data/upload/assets/DSC05051.JPG

Voor veel jongeren was het een topdag in het Hobokens jongerencentrum. Terwijl iemand een bal mist op de biljarttafel hoorden we de studenten lachen. “We zullen hier nog vaker moeten komen, als we beter willen worden.” Wat de vrijwilligers van jeugdhuis Schietgang betreft, zijn ze alvast van harte welkom.

Jeugdhuis Schietgang is naast Den Eglantier in Berchem en Jeugdhuis 2050 één van de jeugdhuizen van Formaat Jeugdhuizen Antwerpen. Drie jeugdhuizen die Formaat zelf uitbaat en expertise uit de praktijk haalt.

data/upload/assets/DSC05065.JPG