18 januari 2019
​Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: Moet ik een taks betalen op ontspanningstoestellen (zoals een kicker)?

Tot voor kort moest je voor automatische ontspanningstoestellen in jouw jeugdhuis een takszegel aanvragen. Die moest worden bevestigd op het toestel (zoals bijvoorbeeld op de kickertafel) om in orde te zijn. De aanvraag deed je bij de FOD Financiën.

Dit is nog steeds zo voor jeugdhuizen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor hen verandert er dus niets. De fiscale kentekens voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen worden besteld en afgehaald in de lokale kantoren van de FOD Financiën. Een mogelijke oplossing kan hier echter zijn dat een Vlaamse firma de toestellen plaatst, deze moeten immers geen taks betalen.

Dit verandert er

Voor jeugdhuizen in het Vlaams Gewest verandert er echter heel wat. Vanaf 1 januari 2019 int de Vlaamse Belastingdienst immers de belasting op automatische ontspanningstoestellen. Deze overname brengt enkele wijzigingen met zich mee. De belangrijkste wijziging is dat voor toestellen die vaak in jeugdhuizen voorkomen, zoals vogelpik, kickertafel of biljart de takszegel werd afgeschaft. Je hoeft dus niet langer te betalen om die toestellen in jouw jeugdhuis te hebben. Bovendien hoef je helemaal niets te doen, de vrijstelling is automatisch.

Heb je zelf een vraag waarop je op onze website geen sluitend antwoord op lijkt te vinden? Stel ze dan aan vraaghet@formaat.be.