07 juni 2021
Enkele weken geleden werd perspectief geboden voor de heropstart in binnenruimtes. De concrete regelgeving werd ondertussen bekrachtigd in een Ministerieel Besluit. Een belangrijke nieuwe regel in de strijd tegen het coronavirus is ventileren en bijhorend het verplicht meten van CO2. In samenwerking met Scwitch, Sociare vzw en De Federatie organiseert Formaat een samenaankoop van CO2-meters.

Ventilatie: waarom?

Uit onderzoek blijkt dat het coronavirus zich voornamelijk verspreidt via infectieuze druppeltjes die vrijkomen tijdens praten, zingen, hoesten, niezen of zelfs gewoon ademen. Door nauwe contacten of langdurig in een gesloten of slecht geventileerde ruimte samen te komen, krijgen die druppeltjes de kans om over te gaan van mens naar mens. Binnen kan het virus dus zelfs doorgegeven worden als we afstand houden.

De enige oplossing hiervoor: ventileren. Door te ventileren en verluchten worden microdruppels naar buiten afgevoerd en beperk je het aantal microdruppels in de binnenlucht, waardoor de kans op besmetting afneemt.

Hoe zit de nieuwe regelgeving in elkaar?

Wat?

Vanaf 9 juni is het verplicht om het CO2-gehalte in de lucht te meten in de eventuele verbruiksruimte van een jeugdhuis.

In andere binnenruimtes wordt het ten sterkste aangeraden om goed te ventileren en eventueel een meting te doen. Zo kan je ook in bijvoorbeeld in vergaderruimtes een CO2-meter plaatsen.

Hoe?

In het jeugdhuis zal je dus één of meerdere CO2-meters moeten plaatsen. De waarschuwingsniveaus moeten als volgt ingesteld zijn: groen tot 900 ppm, oranje tussen 900 en 1200 ppm, rood boven 1200 ppm.

Belangrijk om te weten is dat CO2-meters enkel meten of je voldoende ventileert. Ventileren kan dan weer op twee manieren:

 • Ramen & deuren openzetten
 • Mechanische ventilatie

Als jeugdhuis moet je ernaar streven dat je zo weinig mogelijk het signaal krijgt dat er te veel CO2 in de lucht hangt. Streef dus naar een constante waarde onder de 900 ppm. Mogelijks zal je voortdurend ramen en deuren moeten openzetten of zal je tot de conclusie komen dat je niet genoeg kan ventileren en dus minder bezoekers binnen kan plaatsen.

Samenaankoop CO2-meters voor jeugdhuizen

Scwitch deed een marktstudie en polste bij vijf bedrijven en verschillende organisaties zoals Formaat naar een mogelijke samenaankoop van CO2-meters conform de richtlijnen van de diverse overheidsdiensten. 

In deze bijlage ‘marktstudie en motivatie’ vind je een opsomming van de voorwaarden die we oplegden. 

We kozen uiteindelijk voor drie toestellen van ATAL op basis van prijs/kwaliteit, expertise, ervaring en garantie en oog voor duurzaamheid. 

Afhankelijk van de aanpak rond luchtkwaliteit binnen jouw jeugdhuis kan je zelf de keuze maken tussen de toestellen. 

Op maat van je organisatie

Het gebruik van de CO2 toestellen is verschillend per organisatie en afhankelijk van de soorten ruimtes en activiteiten. Sommige organisaties zullen de toestellen eerder door vrijwilligers laten gebruiken bij binnenactiviteiten. Andere organisaties zullen dan weer een volledig beleid rond luchtkwaliteit opzetten zodat de luchtkwaliteit het hele jaar door kan gemonitord worden en je per soort activiteit kan nagaan wanneer je wel of niet acties moet ondernemen rond extra ventilatie in de ruimte. 

Daarom bieden we in de samenaankoop drie toestellen aan. Als organisatie kan je zelf bepalen welk toestel het best bij jullie werking en beleid aansluit.

De drie toestellen zijn kwalitatief evenwaardig. Het verschil zit vooral in de extra mogelijkheden. De keuze is vooral afhankelijk van de mate waarin je organisatie een beleid rond luchtkwaliteit opneemt. 

Het aanbod 

Je kan zelf de keuze maken tussen één of meer van volgende toestellen: 

1. MB450NV: HET STANDAARDTOESTEL

  Aan Scwitch tarief kost het toestel € 107,44 excl. btw (€ 130 incl. btw)

  Prijsvoordeel: Het toestel kost normaal: € 169 excl. btw (204,49 incl. btw)

  Dit toestel meet correct de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-waarden en geeft duidelijk, via kleurencode en cijfers aan wanneer je maatregelen moet nemen om de ruimte weer aan te passen. Ideaal als je als organisatie het toestel vooral gebruikt om de luchtkwaliteit tijdens je activiteit in het oog te houden. Stekker in het stopcontact en meten maar. 

  2. MB450SD TOESTEL MET EXTERNE LOGGING

    Aan Scwitch tarief kost het toestel €136,34  excl. btw (€165 incl btw)

    Prijsvoordeel: Het toestel kost normaal: €189  excl. btw (€228,69 incl. btw)

    Dit toestel heeft een SD-kaart waardoor je de waarden ook kan opslaan in je computer. Zo kan je de historiek bijhouden in excel en grafieken trekken om na te gaan in welke periode bepaalde waarden al dan niet overschreden werden. Handig om op basis van die info in te schatten welke momenten pieken of dalen verschijnen. Als je dit koppelt aan de activiteit die op dat ogenblik doorging, kan je echt per soort activiteit maatregelen nemen. Met additionele Easy View software kunnen van verschillende metingen overzichtelijke grafieken worden gemaakt. 

    3. TOESTEL MET SD KAART LOGGING EN WIFI VOOR 24/7 REAL TIME MONITORING

     Aan Scwitch tarief kost het toestel €260,50 excl btw (€315,20  incl btw)

     Prijsvoordeel: Het toestel met 3 jaar abonnement op software kost normaal: €443 excl

     btw (€536,03 incl  btw)

     Deze versie met WiFi stuurt realtime meetdata naar de webapplicatie www.onlinesensor.be waardoor je ieder moment beschikt over de huidige metingen. Op het moment dat de door jou ingestelde meetwaarden worden overschreden kan er naar een onbeperkt aantal gebruikers een e-mailalarm worden verzonden. Tevens zijn er uitgebreide dag, week of maandrapporten die automatisch in de mailbox binnenkomen. Deze meetdata worden minimaal twee jaar bewaard. Meten van binnenklimaat was nog nooit zo eenvoudig.

     De specificaties van de toestellen vind je in deze bijlage.

     Praktische info: (hoe) bestellen en levering

     Hoe en wanneer bestellen? 

     Bestellen kan via deze bestelbon. Zend deze ingevuld terug naar luk@scwitch.be. Zet aub in het onderwerp van je mail ' bestelling CO2meter + naam van je organisatie'. 

     We geven wekelijks de bestellingen door aan ATAL. Gezien de grote vraag naar CO2- meters geven we de eerste week van juni dagelijks de bestellingen door aan ATAL. 

     Levering

     De toestellen worden geleverd via DHL op het leveringsadres dat je opgeeft bij je bestelling. 

     Je ontvangt een bericht over het bestelorder. De toestellen worden normaal binnen drie dagen na bevestiging geleverd.

     Transportkost

     De transportkost bedraagt  11 euro (+21% btw) per levering. Bestel je meerdere toestellen in één levering betaal je dus €11 voor het geheel. Als je meer dan 10 toestellen op één adres laat leveren, vervallen de transportkosten. 

     Meer informatie

     Meer informatie rond ventilatie en CO2-meting vind je in deze brochures:


     Beeld in Jeugdhuis kaddish van Vanessa Thung