13 september 2019
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: mag mijn jeugdhuis nog wegwerpbekers gebruiken?

Wat zegt de wet?

Op vrijdag 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een wijziging van het Vlarema, uitvoeringsbesluit duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, goed. De OVAM wil resoluut voor de preventie van afvalstoffen gaan en moedigt hierdoor het gebruik van wegwerpartikelen af.

De belangrijkste wijziging voor jeugdhuizen is dat er vanaf 1 januari 2020 een verbod geldt voor organisatoren van evenementen om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes. Tenzij de organisator een systeem kan voorzien waar 90% (95% vanaf 2022) van de wegwerpverpakkingen gescheiden wordt voor recyclage. De bewijslast van 90% of 95% ligt volledig bij de organisator. Meer informatie rond retoursystemen kan je hier vinden: www.ovam.be/degroenevent.

Wat kan je doen met jouw jeugdhuis?

Een andere wijziging stelt ook dat lokale besturen (jouw stad of gemeente) volledig verplicht zijn om met herbruikbare drankverpakkingen te werken in hun eigen werking en evenementen vanaf 1 januari 2020. Wij raden dus aan om bij jouw stad of gemeente na te vragen hoe zij deze maatregel zullen implementeren en hoe jullie evenementen zich hiertoe kunnen verhouden. Zij kunnen, indien ze voor 5000 euro bestellen, hiervoor een subsidie aanvragen bij OVAM (cofinanciering 50%). Daarnaast zijn er in de praktijk ook meer en meer brouwers die dit nu al aanbieden.

Als jeugdhuis doe je dus best de investering in herbruikbare bekers enkel als je het zeer frequent gebruikt. Bekers een lange tijd op stock plaatsen tussen evenementen door is immers zeker niet ecologisch. Voor de rest geldt de regel dat glas gebruiken ecologischer is dan bekers, zelfs als dat herbruikbare bekers zijn.

Heb je nog vragen? Mail dan naar vraaghet@formaat.be.