04 september 2018
We mogen Dag van de Jeugdhuizen intussen de jaarlijkse hoogdag noemen voor ieder Vlaams jeugdhuis. ​Op 24 november is het weer zover. Op deze Dag van de Jeugdhuizen hopen we dat jeugdhuizen massaal hun (nieuwe) burgemeester en/of schepenen uitnodigen. En in het beste geval organiseert het jeugdhuis nog een leuke activiteit met hen.

GEMEENTE X JEUGDHUIS

“Waarom zouden we dat nu doen?”, vroeg je intussen misschien al aan die kameraad-vrijwilliger uit het jeugdhuis. Heel simpel: enerzijds is de gemeente vaak de eerste en belangrijkste partner van het jeugdhuis. Bijvoorbeeld op vlak van infrastructuur, financiële middelen, huur van het pand, het lokaal jeugdbeleid, mogelijkheden om samen te werken met andere lokale organisaties en ga zo maar door.

Anderzijds is jouw jeugdhuis van enorm belang voor de gemeente. Het is de voornaamste plek waar jongeren samenkomen om te hangen, samen te zijn, hun ding te doen, te skaten, te repeteren, te concerteren, te vergaderen, huiswerk te maken …

Daarom roepen we op om je burgemeester en/of schepenen uit te nodigen op Dag van de Jeugdhuizen! Misschien heb je tegen 24 november wel een gloednieuwe burgemeester, want op zondag 14 oktober trekken we met z’n allen naar de gemeentelijke stembus. Dan is Dag van de Jeugdhuizen dé ideale gelegenheid om hem of haar te leren kennen. Want het gezegde luidt: vriendschappen die starten op Dag van de Jeugdhuizen zijn voor het leven!

TOOLBOX

Hoe begin je nu aan zo’n uitnodiging? Geen paniek. Wij helpen je graag op weg. Want je burgemeester en gemeentebestuur aanspreken is gelukkig helemaal niet zo’n rocket science.

En wat kan je dan allemaal doen wanneer je burgemeester naar het jeugdhuis komt? De mogelijkheden zijn oneindig. Laat hem of haar een uurtje dj’en? Organiseer een dance battle? Een yogamomentje? Een pingpongtornooi? In onze toolboxen zetten we je graag op weg.

De komende weken gooien we op de pagina 'toolbox' enkele hulpjes voor de voorbereiding:

  1. Een template voor een uitnodiging naar je burgemeester/het gemeentebestuur (september)
  2. Een brainstormoefening om tot de leukste verwelkoming ooit te komen (september)
  3. Vijf leuke activiteiten die je kan organiseren én zelf nog kan pimpen (oktober)
  4. Een template voor een persbericht om de lokale en zelfs nationale pers aan te schrijven (oktober)
  5. De do’s en dont’s bij de ontvangst van je burgemeester/gemeentebestuur. (november)

Heb je toch nog vragen of hulp nodig? Mail ze dan naar dagvandejeugdhuizen@formaat.be.

GAME

Binnenkort lanceren we het grote burge(r)meesterspel! Houd het mailadres van je jeugdhuis, onze social media en www.dagvandejeugdhuizen.be goed in de gaten en misschien wordt jouw jeugdhuis wel de burge(r)meester van alle jeugdhuizen!

JOUW JEUGDHUIS IN DE PERS

Als Dag van de Jeugdhuizen vorig jaar één iets heeft bewezen, is het dat een goeie, leuke, originele activiteit, liefst nog overdag, een godsgeschenk is voor de pers. Én het jeugdhuis. Eén van de origineelste activiteiten vorig jaar kreeg automatisch de meeste persaandacht, van zowel VRT als VTM. Metalochtendyoga in Jeugdhuis Den Asgaard was dat. Subliem, toch?

Wij geloven dat elk jeugdhuis met zoiets op de proppen kan komen! Heb je wat ideeën maar heb je toch hulp nodig in eender welke vorm? Mail ons dan op dagvandejeugdhuizen@formaat.be.

Zoals hierboven al vermeld vind je vanaf oktober hier sowieso nog een handige template om als persbericht naar de pers uit te sturen.

Registreer de Dag van de Jeugdhuizen-activiteit in jouw jeugdhuis op www.dagvandejeugdhuizen.be/activiteiten