05 april 2019
​Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: Is een EHBO-koffer verplicht in ons jeugdhuis?

Wat is een EHBO-koffer?

Een EHBO-koffer bevat EHBO-hulpmiddelen. Dat zijn materialen die nodig zijn voor de Eerste hulp bij Ongelukken.

De inhoud van de koffer is afhankelijk van de locatie (werk, horeca, sportvereniging…). We adviseren om samen met een arts, preventieadviseur of apotheker te bekijken wat er best in jullie EHBO-koffer past.

Wat er vooral niet in hoort te zitten is medicatie, zelfs geen vrij verkrijgbare geneesmiddelen. De minimale inhoud die door het Jeugd Rode Kruis wordt aangeraden, kan je hier terugvinden.

Is een EHBO-koffer verplicht?

Voor werkgevers is het verplicht om een EHBO-koffer te voorzien. Voor alle jeugdhuizen met beroepskrachten is een EHBO-koffer dus verplicht.

Het is natuurlijk voor elk jeugdhuis belangrijk om bij een ongeluk of wanneer iemand onwel wordt, meteen de gepaste eerste hulp te kunnen bieden. Daarom voorzie je best altijd een EHBO-koffer, ook al is het voor jouw jeugdhuis volgens de wet niet verplicht.

Waar kan ik een EHBO-koffer of een aanvulpakket voor mijn EHBO-koffer kopen?

Voor de aankoop van een EHBO-koffer of van een aanvulpakket kan je terecht bij het Jeugd Rode Kruis: https://jeugd.rodekruis.be/.

Voor jeugdverenigingen is het vaak ook mogelijk om de EHBO-koffer bij de lokale apotheker gratis of tegen verminderd tarief te laten bijvullen.

Biedt jouw jeugdhuis een EHBO-koffer aan? Dan zijn jullie ATTENT!

Door een EHBO-koffer te voorzien, toon je bovendien dat je zorg draagt voor je bezoekers. Je toont aan bezoekers, ouders, leden en vrijwilligers dat je jeugdhuis aandacht besteedt aan veiligheid en gezondheid. Het is dan ook een van de acht Attenties die je kan aanbieden in kader van het Project ATTENT, een samenwerking tussen Formaat en VAD. Doe je dit? Laat het dan weten aan nick.beerens@formaat.be!

Meer informatie over Attent vind je hier.

Heb je zelf een vraag waarop je op onze website geen sluitend antwoord op lijkt te vinden? Stel ze dan aan vraaghet@formaat.be.