15 april 2020
Welke evenementen kunnen nu nog wél en niet doorgaan sinds de coronamaatregelen? Alles wat je moet weten, hierzo!

De overheid besloot na verschillende Nationale Veiligheidsraden de coronamaatregelen verder te verlengen. Zo zijn alle evenementen tot tenminste 30 juni verboden en zijn massa-evenementen, zoals grote festivals, verboden tot en met eind augustus. Wat 'massa' of 'groot' inhoudt, is nog niet helemaal duidelijk. Dit gaan wij met de jeugdsector de komende dagen verder uitzoeken en over communiceren wanneer die duidelijkheid er is.

Wat met evenementen die gepland staan tijdens de maatregelen?

Op vrijdagavond 24 april nam de Nationale Veiligheidsraad de beslissing om de reeds genomen maatregelen te verlengen. Er mogen geen evenementen georganiseerd worden tot ten minste 30 juni. Alle evenementen georganiseerd door jeugdhuizen dienen binnen deze periode afgelast of uitgesteld te worden.

Wat met de evenementen die gepland staan na de maatregelen?

Voor deze evenementen is afwachten de boodschap. 

Sinds 15 april wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen evenementen en zogenaamde "massa-evenementen".

Er is alvast een verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus. Zoals hierboven vermeld is het nog niet duidelijk wat dat concreet betekent voor de evenementen van jeugdhuizen. Een definitie van "massa-evenement" gaaf de overheid voorlopig nog niet. We hopen hier snel duidelijkheid in te krijgen en communiceren hierover wanneer die er is.

Indien de maatregelen niet verder verlengd worden, kunnen alle evenementen erna wettelijk gezien gewoon doorgaan. Toch moet je als jeugdhuis je dan de vraag stellen of het wel verantwoord is om grote hoeveelheden mensen al samen te brengen. Wij roepen bij onze jeugdhuizen op om solidair te zijn met de samenleving en zo de verspreiding van het corona-virus niet in de hand te werken.

Indien de maatregelen verlengd worden of nog verstrengd worden – houd er rekening mee dat die kans reëel is – spreekt het voor zich dat ook die evenementen niet zullen kunnen doorgaan. Op de www.ikorganiseer.be vind je meer informatie rond het annuleren van evenementen.

Mogen we nog evenementen organiseren die na de maatregelen plaatsvinden?

Momenteel moeten alle evenementen geannuleerd worden tot ten minste 30 juni. Wij raden aan momenteel geen grote evenementen te plannen in de nabije toekomst en belangrijke contracten af te sluiten.

Voor evenementen vóór 4 april - dat was de datum die eerst vanuit de federale overheid opgelegd werd - konden jeugdhuizen zich beroepen op overmacht. Maar door nu nog evenementen in te plannen zal je beroepen op overmacht niet evident zijn als de maatregelen alsnog verlengd worden. Een verlenging van de maatregelen is enigszins voorspelbaar en dus geen onvoorziene gebeurtenis meer.

TIP: Als je dan toch beslist om dingen te organiseren na 30 juni, kies dan voor evenementen waarmee je geen grote verliezen kan doen, indien het toch wordt afgelast.

Heb je nog vragen rond het coronavirus en het jeugdhuis? Stuur dan een mailtje naar vraaghet@formaat.be.