20 maart 2020
Welke evenementen kunnen nu nog wél en niet doorgaan sinds de coronamaatregelen? Alles wat je moet weten, hierzo!

Wat met de evenementen die gepland staan na 19 april?

Voor deze evenementen is afwachten de boodschap. Na overleg op woensdag 18 maart tussen Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en De Ambrassade, ondersteuner van het jeugdwerk in Vlaanderen, werd beslist om alle jeugdwerkactiviteiten en vakantiekampen in de paasvakantie te annuleren.
Concreet betekent dit dat jeugdhuizen hun dagelijkse werking zullen moeten stopzetten tot en met 19 april. Ook andere activiteiten en evenementen moeten tot dan opgeschort worden. Dus ook alle evenementen tot dan zal je moeten annuleren.

Indien de maatregelen niet verlengd worden kunnen alle evenementen ná 19 april wettelijk gezien gewoon doorgaan. Toch moet je als jeugdhuis je dan de vraag stellen of het wel verantwoord is om grote hoeveelheden mensen al samen te brengen. Wij roepen bij onze jeugdhuizen op om solidair te zijn met de samenleving en zo de verspreiding van het corona-virus niet in de hand te werken.

Indien de maatregelen verlengd worden of nog verstrengd worden – houd er rekening mee dat die kans reëel is – spreekt het voor zich dat ook die evenementen niet zullen kunnen doorgaan. Op de www.ikorganiseer.be vind je meer informatie rond het annuleren van evenementen.

Mogen we nog evenementen organiseren die na 19 april plaatsvinden?

Momenteel moeten alle jeugdhuizen sluiten tot en met 19 april. Wij raden aan momenteel geen grote evenementen in te plannen in de nabije toekomst en belangrijke contracten af te sluiten.

Voor evenementen vóór 4 april - dat was de datum die eerst vanuit de federale overheid opgelegd werd - konden jeugdhuizen zich beroepen op overmacht. Maar door nu nog evenementen in te plannen zal je beroepen op overmacht niet evident zijn als de maatregelen alsnog verlengd worden. Een verlenging van de maatregelen is enigszins voorspelbaar en dus geen onvoorziene gebeurtenis meer.

TIP: Als je dan toch beslist om dingen te organiseren na 19 april, kies dan voor evenementen waarmee je geen grote verliezen kan doen, indien het toch wordt afgelast.

Heb je nog vragen rond het coronavirus en het jeugdhuis? Stuur dan een mailtje naar vraaghet@formaat.be.