01 mei 2020
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Deze week: “Hoe zetten we een livestream op?”

Doe je social media open en je ziet het meteen: livestreaming is hot. Maar hoe zorg je ervoor dat die van jou opvalt? En waar moet je rekening mee houden? Wij zetten enkele tips op een rijtje

1. Zorg voor stabiel internet (liefst via kabel)

  De eerste tip en misschien wel de belangrijkste (en de meest voor de hand liggende): zorg voor stabiel internet. Zonder internet is er natuurlijk geen livestream, dat spreekt voor zich. Toch kan het zodanig fragiel zijn dat het ineens wegvalt. En dat heb je liever niet voor.

  We raden dan ook aan via een internetkabel te werken, zo is de verbinding meestal een stuk stabieler. Een tweede optie is je video op voorhand op te nemen en dan later uit te zenden. In theorie is dat wat valsspelen, maar in de praktijk merkt niemand het op en ben je zo minder afhankelijk van een sterke internetverbinding.

  2. Probeer origineel uit de hoek te komen

   Het internet staat vol met livestreams sinds de coronamaatregelen. Ze zijn ook niet allemaal even succesvol en dat heeft vaak te maken met de creativiteit. Als je een livestream doet, zorg dan dat die eruit springt. Wie origineel uit de hoek komt, krijgt immers meer views. Goeie content blijft zoals altijd op socials media key. Enkele creatieve voorbeelden zijn: De tinder-challenge van JH Malmejo, de live danceworkshops van De Stroate en de live expo van Minus One Minus One.

   3. Zorg voor interactie met het publiek

    Tijdens een livestream is het onmogelijk om dezelfde sfeer te creëren als bij een concert of event. Zet daarom zoveel mogelijk in op live interactie met het publiek. Je kan bijvoorbeeld live reageren op de vragen die luisteraars/kijkers hebben, antwoorden op berichtjes of de nummerkeuze aan het publiek over laten. Een voorbeeld van zo’n initiatief is de Studio Brussel Popquiz, waarbij kijkers actief werden aangemoedigd om deel te nemen aan de quiz.

    4. Download OBS, dat is stabieler en zorgt voor veel mogelijkheden

     OBS is een open source tool die livestreamen heel makkelijk maakt waarop je heel wat kunt experimenteren met visuals, tekst, filmpjes en meer. Hier vind je een basic tutorial.

     5. Zorg dat de audio goed zit

      Als je een dj-set streamt of je wilt live muziek brengen, zorg dan eerst dat de audio van goede kwaliteit is. Ook bij andere vormen van livestream is dat een must. Niets is irritanter dan luisteren naar een verknipte stem of versnipperde muziek.

      Er zijn verschillende dingen die je kan doen om dit te bewaken. Dat kan eenvoudig weg door op voorhand even een soundcheck te doen. Let er dan ook op dat er niet te veel verschil is tussen de klank en het beeld, want dat is heel storend als je volgt.

      LET OP: ook bij een livestream moet je oppassen met de (auteurs)rechten die de muziek draagt. Krijg je een melding dat er copyright op de muziek rust, dan haal je de video best offline. Ga je er enkele keren tegenin, dreigt Facebook jouw persoonlijk profiel en/of dat van het jeugdhuis offline te halen.

      Meer info over auteursrechten en livestreamen vind je in dit artikel van Unisono.

      6. Voeg een tip jar toe en steun op die manier een goed doel.

       Aan je livestream kan je de mogelijkheid koppelen om geld in te zamelen voor een goed doel. Zo heeft David Guetta bijvoorbeeld 700.000 dollar opgehaald voor initiatieven die covid-19 bestrijden.

       7. Gebruik verschillende media om te streamen

        Spijtig genoeg is het zo dat Facebook en Youtube soms livestreams neerhalen wegens copyright issues. Het is dan ook aan te raden om op verschillende media tegelijk te streamen, zoals Instagram, Twitch, Youtube en Facebook. Om dat te doen, zijn er specifieke programma’s die je kan gebruiken. Restream, Belive en Zoom kunnen je al een heel pak verder helpen.

        8. Krachten bundelen

         Probeer de krachten te bundelen met andere jeugdhuizen en stream bijvoorbeeld optredens tegelijkertijd op verschillende Facebookpagina’s. Zo is er bijvoorbeeld het initiatief Untapped Live Sessions in Gent dat met alle muziekcafés hetzelfde optreden op hetzelfde moment streamt, wat er voor zorgt dat het bereik van de optredens heel groot is.

         Zelf vragen over jouw jeugdhuis waar je maar geen antwoord vindt? Stel ze aan vraaghet@formaat.be.