31 oktober 2019
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: "Hoe spelen we legaal muziek in het jeugdhuis? "

Legale muziek

Om muziek te mogen spelen in het jeugdhuis, moet je die natuurlijk op een legale manier bekomen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Je hebt de originele cd’s aangekocht en gebruikt geen kopieën.
  • Je gebruikt enkel legale downloads waar je geen kopieën van maakt
  • Je maakt gebruik van een door SABAM erkende muziekdienst
  • Je gebruikt enkel de radio
  • Je bookt steeds dj’s die zich aan de regels houden

Legale kopies

De jeugdhuislicentie is een toelating om kopies te maken van de legaal verworven muziekcollectie van het jeugdhuis en die muziek af te spelen in het jeugdhuis. Het gebruik van de reproducties of kopies moet wel beperkt blijven tot het jeugdhuis of de aanpalende lokalen. Het jeugdhuis moet ook de eigenaar zijn van de originele dragers/downloads waarvan de kopieën worden vervaardigd. De originele muziek moet bovendien in het jeugdhuis zelf worden bewaard.

Muziekcomputer

Om legaal muziek af te spelen kan je ook een muziekcomputer van een door SABAM erkende firma huren. De auteursrechten voor die muziek zijn dan inbegrepen in de huurprijs. Formaat sloot zo een interessante deal af bij Xmusix, exclusief voor leden.

Streamingsdiensten en iTunes

Muziek afspelen in het jeugdhuis valt onder het gebruik in de publieke ruimte. Jeugdhuizen mogen hierdoor geen gebruik maken van streamingsdiensten. De bestaande afspraken tussen SABAM en leveranciers als Spotify, Deezer, Apple Music, YouTube, Google Play, Simfy, Rdio, Microsoft Xbox Music, Qobuz, Rara en Omnifone beperken namelijk de auteursrechtelijke toelating tot persoonlijk (privé) en niet-commercieel gebruik door de afnemer van de streamingsdienst. Deze beperking is terug te vinden in de algemene gebruiksvoorwaarden van de verschillende streamingsdiensten.

Het jeugdhuis is meestal een vzw en dus een rechtspersoon. Als rechtspersoon kan je geen aankopen doen in de iTunes Store. Apple laat namelijk niet toe om als rechtspersoon een profiel aan te maken. Wil je in de iTunes Store aankopen doen, dan moet dit dus als particulier (= natuurlijk persoon). Een vrijwilliger van het jeugdhuis zou dus wel nummers kunnen aankopen op haar/zijn eigen naam.

Echter, alle muziek uit de iTunes Store mag enkel voor privédoeleinden gebruikt worden. Je kan die muziek dus enkel in het openbaar gebruiken als dj als er ook een dj-licentie werd aangeschaft. Die moet dan op naam van die medewerker staan die de muziek heeft aangekocht in de iTunes Store.

Een jeugdhuis met jeugdhuislicentie kan dus geen gebruik maken van iTunes, omdat het jeugdhuis geen iTunes contract kan hebben en het jeugdhuis steeds eigenaar moet zijn van de originele muziekdragers of downloads.

Meer informatie? Klik hier.

Toch nog vragen? Mail naar vraaghet@formaat.be.