17 april 2020
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: “Hoe kan je vrijwilligers blijven motiveren tijdens de coronamaatregelen?"

Binnen blijven, beperkt worden in de bewegingsvrijheid en de vele maatregelen getroffen om het SARS-CoV-2 virus (en COVID-19 ziekte) in te dijken hebben voor iedereen, laten we eerlijk zijn, best wel zware gevolgen. “Hoe blijf je tijdens de lockdown je vrijwilligers motiveren?”, is een vraag die we al een aantal keer kregen. Uiteraard is hier geen eenduidig antwoord op, maar we zien wel dat jullie creativiteit boekdelen spreekt. We delen daarom in dit artikel enkele interessante good practices van jeugdhuizen om jullie te inspireren.

Blijf de verbinding maken met vrijwilligers door samen te komen in een online community. JC Ten Goudberge uit Wevelgem houdt de community in leven door een gesloten Facebook-groep op te richten onder de naam 'Virtual #JCTG_GANK Community'. Een online community om bezigheden, ideeën, uitdagingen (lees: alles) te delen met elkaar. De teller staat op 260 leden! De Lodejo uit Lochristi post elke twee dagen een nieuwe uitdaging op hun besloten vrijwilligerspagina. Bijvoorbeeld: “raad hoeveel kurken er in de vaas zitten. Wie er het dichtste bij zit wint een pintje/consumptie als het JH weer opengaat”. De uitdaging, die dan uitmondt in een wedstrijd, wordt gemonteerd in een grappig filmpje onder de rubriek 'Ravotte met Charlotte'.

#instatakeover #fbtakeover. Een ideaal moment om het beheer van de facebookpagina of Instagram te laten overnemen door verschillende vrijwilligers. Maak bijvoorbeeld een rubriek “De Week van vrijwilliger X”. Hij/zij kan 1 week aan iedereen die het horen of zien wil een inkijk geven in zijn/haar lockdown life.

De liefde voor muziek verenigt! Jeugdhuis Kontrabas uit Ingelmunster heeft dat alleszins goed begrepen. Iedere dag gooit het jeugdhuis een 'corona top 3' van een medewerker de wereld in. Jeugdhuis Comma uit Brugge laat dan weer elke werkgroep een Spotify playlist samenstellen. Elke maandag wordt die online gezet. Zo stelde “Commarip”, de hiphop werkgroep van het jeugdhuis, een playlist samen met old school West-Vlaamse en Engelstalige platen.

De livestream sessions poppen uit de grond als paddenstoelen. Engageer je dj’s om bezig te blijven via het opzetten van een livestream op de pagina van het jeugdhuis.

Leuk voorbeeld van JH Comma die via hun project Gehavend, gedragen door werkgroep Commarip (hiphop werkgroep) online verder hun events opzet: https://www.facebook.com/events/1578196188999813

Blijf op regelmatige basis praten en vergaderen met elkaar. Je kan dit doen via Google Hangouts, Zoom, Jitsi, Teams … Er zijn verschillende videoplatforms die hun services gratis aanbieden. Leg een aantal babbelmomentjes vast, communiceer ze naar je vrijwilligers en voorzie een vast, gebruiksvriendelijk videoplatform.

Corona hoeft geen excuus te zijn om niet meer te vergaderen. Het is mogelijk om je algemene vergadering digitaal te organiseren, tenzij dit expliciet verboden wordt in je vzw statuten. Bij het organiseren van een digitale AV is het essentieel dat:

  • het duidelijk is hoe die wordt georganiseerd: Teams, Zoom, Skype…
  • alle leden kunnen deelnemen

Meer over vergaderen tijdens coronatijden vind je hier.

Tijd voor... dat langverwachte alcohol- en drugsbeleid, denkmoment over het volgende medewerkersweekend. Maak groepjes rond thema’s die normaal doorheen het jaar blijven liggen en kom digitaal samen!

Alle info over de coronamaatregelen en de gevolgen voor jeugdhuizen vind je op www.formaat.be/corona.

Heb jij zelf nog vragen? Mail naar vraaghet@formaat.be.