15 november 2019
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: "Hoe kan ik het verschil zien tussen echt geld en vals geld?"

Vals geld

De laatste weken kwamen enkele bestuurders tot de constatering dat er met vals geld werd betaald in hun jeugdhuis. Het is een – weliswaar nog beperkt – fenomeen dat zich niet beperkt tot een bepaalde provincie. Zowel in West-Vlaanderen als in Limburg werd het gebruik van vals geld reeds opgemerkt.

Vals geld opsporen

Indien er in het jeugdhuis geen hulpmiddelen voor handen zijn om na te gaan of een bankbiljet echt is, kan je wel deze drie dingen doen:

Voelen

Een bankbiljet wordt niet gedrukt op gewoon papier.

 • Het voelt stevig aan en het moet een beetje knisperen.
 • Op verschillende plaatsen voelt het biljet ook wat dikker aan. Dat is de inkt die je voelt. Vooral de lijntjes aan de linker- en rechterrand aan de voorkant van het biljet zijn goed voelbaar.

Kijken

Hou het bankbiljet tegen het licht. Je ziet drie dingen:

 • In het watermerk (witte kolom links) verschijnt het portret van prinses Europa.
 • Nog altijd in het watermerk zie je de waarde van het biljet tevoorschijn komen. Bij een boljet van 20 euro is dat dus het cijfer 20.
 • In het midden van je biljet zie je een veiligheidsdraad.

Kantelen

Kantel het bankbiljet. Je ziet twee zaken:

 • In de zilveren band (rechts van het biljet) zie je het portret van Europa opduiken.
 • De waarde van het biljet onderaan links verandert van kleurschakering.

Handige hulpmiddelen

Zoals hierboven vermeld, kan je dus gebruik maken van het blote oog om een vals bankbiljet te onderscheiden van een echt. Je hebt echter niet altijd de tijd, zin of expertise om dit telkens je een briefje ontvangt te doen. Daarom bestaan er een aantal geld-detectiesystemen.

Zo kan je gebruik maken van een detectiepen. Daarmee trek je een streep op het biljet. Indien het verkleurt, heb je te maken met een vals biljet.

Er bestaat ook een lamp om biljetten te onderscheiden. Met de UV-lamp kan je de UV kenmerken van bankbiljetten controleren. De witte LED zaklamp kan je gebruiken om het watermerk en de veiligheidsdraad te controleren.

Een iets duurdere optie is de valsgelddetector. Deze machine controleert de echtheid van een biljet op minder dan een seconde. Indien het toestel een verdacht biljet detecteert, dan gaat er een alarm af.

Wat doe je met een vals bankbiljet?

 • Geef het briefje niet opnieuw uit, want dan bega je zelf een misdrijf.
 • Ga naar de politie met het valse briefje. Vertel de agenten waar en van wie je het gekregen hebt. Zo kan de politie de fraudeurs opsporen.
 • Bewaar het bewijs van aangifte dat je van de politie hebt gekregen. Jullie verkochten immers drank waarvoor er geen inkomsten waren, aangezien het om vals geld ging.
 • Breng het bankbiljet binnen bij je bank. Zij stuurt het op naar de Nationale Bank van België die het biljet zal onderzoeken.

Toch nog vragen? Mail naar vraaghet@formaat.be.