12 maart 2021
Het is Vraag Het Vrijdag! Op deze dag beantwoorden wij jouw vragen. Deze week gaan we het hebben over Unisono.

Hoewel jeugdhuizen in 2020 lang gesloten zijn geweest, kregen ze half september een factuur van Unisono in de bus. Voor heel wat jeugdhuizen was dit een domper en stelden ze dan ook de vraag aan Formaat op welke kortingen ze recht hebben. Inmiddels betaalden heel wat jeugdhuizen die factuur, maar sommigen hebben nog recht op een extra korting. We maken in dit artikel een overzicht van kortingen waarop je recht hebt afhankelijk van de duur van de sluitingsperiode.

Overzicht van kortingen

  Mijn jeugdhuis was gesloten van 13 maart tot 8 juni

  Alle jeugdhuizen waren verplicht gesloten in de periode van 13 maart tot 8 juni. Unisono gaf voor deze jeugdhuizen een solidariteitsbijdrage van twee maanden bij Sabam. Als jeugdhuis kreeg je automatisch deze korting bij Sabam.

  Mijn jeugdhuis bleef langer gesloten dan de verplichte periode van 13 maart tot 8 juni. 

  (Je was minstens 3 maanden dicht)

  Unisono gaf voor deze jeugdhuizen een solidariteitsbijdrage van twee maanden. Als jeugdhuis kreeg je op je Unisono-factuur automatisch een korting van twee maanden voor het gedeelte auteursrechten (Sabam).

  Daarnaast kan je voor iedere gesloten maand een korting aanvragen op de billijke vergoeding zodra je drie volledige maanden gesloten was. Opgelet! Unisono verrekende dit niet automatisch. Korting nog niet aangevraagd? Dit doe je door te mailen naar voor eind maart naar info@unisono.be

  Mijn jeugdhuis heropende niet tussen de twee verplichte sluitingen.

  (Je was in 2020 minstens 9 maanden dicht)

  Jeugdhuizen die sinds 13 maart 2020 niet meer heropenden, krijgen een hogere korting. Deze jeugdhuizen waren vorig jaar slechts één seizoen geopend, daarom kunnen zij retroactief een tarief tijdelijke uitbating bij Unisono aanvragen bij info@unisono.be. Deze jeugdhuizen zullen een korting krijgen van 50% op hun tarief van 2020 voor Sabam. Je ontvangt een creditnota met de extra korting verminderd met de solidariteitskorting die je reeds automatisch kreeg.

  Daarnaast kan je voor iedere gesloten maand een korting aanvragen op de billijke vergoeding zodra je drie opeenvolgende kalendermaanden gesloten was. Ook dit moet je aanvragen en wordt dus niet automatisch verrekend.