06 maart 2018
Met ATTENT laat je jeugdhuis zien dat het zorg draagt voor zijn bezoekers. Door in te zetten op een aantal Attenties toon je dat je het belangrijk vindt dat je bezoekers zich goed voelen en zet je stappen om je bezoekers te ondersteunen om op een verantwoordelijke manier uit te gaan.

In zuiderse landen is het geven van kraantjeswater in de horeca cultureel ingebed. Een reden hierachter is dat het er warmer is dan hier en dat het kraanwater daar dus een zuiver dorstlessende functie heeft. Ondertussen leeft het debat overal sinds de Europese Commissie onder impuls van commissaris Timmermans horeca- en cateringbedrijven aanmoedigt gratis kraanwater te serveren. Dat kan er volgens Timmermans voor zorgen dat het aantal plastic waterflessen met 17 % wordt teruggedrongen. Een belangrijk argument is dus dat kraantjeswater een erg lage ecologische voetafdruk heeft.

De vertegenwoordigers van de Horeca vrezen dat het (al dan niet gratis) aanbieden van kraanwater ervoor zal zorgen dat klanten minder andere drank zullen bestellen. Alsof Fransmannen of Italianen minder wijn op restaurant bestellen omdat er een karaf water op tafel staat. Uit een redelijk recent onderzoek in Nederland van R&M Matrix (2016) blijkt dat 60% van de uitbaters bereid is kraantjeswater te schenken waarvan 85% zelfs gratis. Op de meeste plaatsen geeft men wel aan dat de klant dit uitdrukkelijk moet vragen.

En hoe zit het in het Vlaamse jeugdwerk?

Her en der ontstaan er initiatieven waarbij men op grote jeugdfuiven kraantjeswater aanbiedt aan een sterk gereduceerde prijs (bijv. 50%). Momenteel zijn er reeds 101 jeugdhuizen die in het kader van ‘Attent’ de bezoekers hun glas vullen of laten vullen met gratis drinkbaar water. Dit voorkomt uitdroging en oververhitting. Je herkent deze jeugdhuizen aan het ATTENT-bordje ‘Gratis water’.

Wel je meer weten over ATTENT en misschien zelf een ATTENT-jeugdhuis worden? Meer info hier.

Jeugdwerk heeft geen commerciële doelstelling, inkomensverlies kan dus ook geen reden zijn om het gratis schenken van water tegen te houden. Er is bovendien nog een belangrijke reden, het aantal kinderen geboren in kansarme gezinnen is op 5 jaar tijd verdubbeld. Ondertussen worden meer en meer jeugdhuizen geconfronteerd met jongeren die geen middelen hebben om een pintje of cola te bestellen.

Besluit: het schenken van gratis water is niet alleen goed voor de volksgezondheid, het is erg ecologisch (als je maar geen wegwerpbekers gebruikt) en het is bovendien een erg sociale maatregel. Waarom dus nog langer wachten met het invoeren van deze maatregel? Je moet daarvoor zelfs helemaal geen ATTENT-jeugdhuis zijn.

data/upload/assets/20180306_attentjeugdhuizendrinkbaarwater.jpg