23 maart 2019
Formaat gaat voor verbindend jeugdhuiswerk. Ontmoeting moet immers veel verder gaan dan enkel ontmoeting tussen mensen die op elkaar lijken omdat ze dezelfde achtergrond, dezelfde kleur, dezelfde overtuiging en dezelfde leeftijd hebben. Jeugdhuizen kunnen veel meer zijn dan enkel die plek. Jeugdhuizen hebben de kracht in zich om verbinding te maken tussen verschillende groepen jongeren en hun organisaties. Op die manier kunnen jeugdhuizen warme buurten en gemeenschappen creëren. Daar heeft deze samenleving tenslotte meer dan ooit nood aan.

Jeugdhuizen zijn plaatsen waar aan identiteitsontwikkeling wordt gedaan. Dat zit ingebakken in de jeugdhuismethodiek. Een jeugdhuis staat open voor alle jongeren, biedt hen een ontmoetingsplaats, activeert jongeren binnen de werking en werkt zo aan hun zelfontplooiing. Alle kinderen en jongeren in onze samenleving moeten de ruimte krijgen om hun identiteit op een positieve manier te ontwikkelen.

Jammer genoeg zien we ook in en rond jeugdhuizen verhalen van racisme en discriminatie. Die verhalen schudden ons wakker. En dwingen ons om te beseffen dat niet iedereen achter ons verhaal staat. Toch zijn we er van overtuigd dat we, Formaat en de hele jeugdhuissector, moeten blijven ageren tegen racisme, tegen discriminatie. Daarom stappen we zondag mee tijdens de nationale betoging tegen racisme. En hopelijk jullie ook?

Lees ook de getuigenis van Am en de getuigenis van Ac. Samen met die van R zijn het drie verhalen van jongeren die ons hier nóg sterker van overtuigen.

R. getuigt:

"Op een dag was ik met mijn vrienden aan het winkelen. Al snel merkte ik op dat een bewaker ons aan het volgen was. Op een gegeven moment kwam hij naar ons toe en gaf ons winkelzakken. Hij zei dat we die zakken dienden te gebruiken en geen artikelen in onze handen mochten houden. Raar, de andere mensen in de winkel mochten dat toch wel?

Wanneer we de winkel uitstapten, werd ik tegengehouden en aan de kant gezet door de bewaker. Ik dacht hier op zich niet te veel over na, ik had ten slotte niets verkeerd gedaan. Maar dan vroeg hij mij of hij mijn handtas mocht controleren. Natuurlijk! Toen hij echter niets vond, raadde hij me aan om toe te geven dat ik iets had gestolen. Hij mocht me immers niet zelf fouilleren en zou daarom genoodzaakt zijn om de politie te bellen."

data/upload/assets/20190322_Betogingtegenracisme_getuigenisRebecca_680x.jpg

(Illustratie: Flore Deman)

"Ik was erg geschrokken van zijn uitspraken, maar besloot om me niet te laten doen. Ik maakte hem dan ook duidelijk dat ik niets had gestolen en dat hij beter eerst de camerabeelden kon bekijken vooraleer zulke uitspraken te doen. En daar was het dan, zijn antwoord dat gespekt was met racisme: “Het zou niet de eerste keer zijn dat JULLIE stelen”. Het enige wat we konden doen was vol ongeloof en frustratie de winkel uitstappen..."

Om voor de hand liggende redenen willen de getuigen liever anoniem blijven. Lees hier de getuigenis van Am. en hier van Ac.

Loop zondag 24 maart mee met de nationale betoging tegen racisme in Brussel (meer info) en zet je aanwezig op het facebookevenement.