30 oktober 2019
Goed nieuws voor de Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen en het bovenlokaal jeugdwerk. De Vlaamse regering trekt meer dan 20 miljoen euro uit om 63 Vlaamse jeugdhuizen en jeugdwerk de komende 4 jaar structureel te ondersteunen.

Dat maakte Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle, vandaag bekend tijdens een persconferentie in Jeugdhuis DAR in hartje Brussel. Met de middelen krijgen de Vlaamse jeugdhuizen en het Vlaamse jeugdwerk een stevige financiële impuls. “Voor de eerste keer worden middelen vrijgemaakt voor de volle vier jaar,” aldus Dalle “We willen hen hiermee financiële zekerheid bieden en verlossen van administratieve overlast. Zo moeten ze niet langer bezig zijn met subsidiedossiers te schrijven, maar doen wat ze het best doen: jongeren versterken.”

"Professionals en projecten in jeugdhuizen hebben groot effect"

"Bij Formaat zijn we tevreden dat de minister blijft investeren in de professionalisering van het jeugdhuiswerk", geeft Formaatmedewerker Sean Hendrickx aan. Hij volgt vanuit Formaat de bovenlokale projecten op bij de Vlaamse jeugdhuizen. "De voorbije zes jaar tonen aan dat jeugdhuizen bovenop hun basiswerking mooie projecten uitbouwen rond ondernemingszin en artistieke expressie bij jongeren, dat zijn de twee prioriteiten waarop de jeugdhuizen tot voor kort op konden indienen. Met de middelen konden jeugdhuizen beroepskrachten aanwerven. We zien dat die professionals en projecten een groot effect hebben. (1)  Zo bouwen ze sterkere partnernetwerken uit voor hun jeugdhuis, (2) bieden ze jongeren meer kansen om te ontwikkelen vanuit hun eigen interesses en ambities en (3) heeft het jeugdhuis vooral een groter en diverser bereik, zo zien we concreet dat veel meer meisjes naar het jeugdhuis komen."

"Naast ondernemingszin en artistieke expressie zullen jeugdhuizen nu ook extra kunnen inzetten op sociale cohesie", aldus Sean. "Jeugdhuizen zijn open plekken waar jongeren het voor het zeggen hebben. Tegelijk nemen ze een belangrijke rol op in hun buurt. Voor ons is dit een perfecte uitbreiding op wat jeugdhuizen over heel Vlaanderen al betekenen."

Het toekennen van de nieuwe middelen kadert in het nieuw decreet bovenlokaal jeugdwerk, jeugdhuizen en jeugdwerk voor bijzondere doelgroepen. Voor de komende vier jaar is er voor geprofessionaliseerde jeugdhuizen een nieuwe subsidie van 14.789.800 euro uitgetrokken, voor het jeugdwerk met kinderen en jongeren met een handicap is dat 5.232.600 euro.

Jeugdhuizen versterken in hun maatschappelijke rol

Bij de jeugdhuizen kwamen projecten in aanmerking die focussen op het stimuleren van ondernemerszin, het stimuleren van artistieke expressie en het bevorderen van de sociale cohesie tussen het jeugdhuis en de omgeving. “Jeugdhuizen zijn geen eilanden,” aldus Benjamin Dalle. “Ze vervullen een essentiële rol in de samenleving maar ook binnen een gemeenschap en omgeving. Daarom willen we hen ook versterken met deze krachtige financiële boost. Zij weten als geen ander wat er leeft binnen de jongerengemeenschap en kunnen jongeren het best ondersteunen.”

Lees het persbericht van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle hier.

Persvragen? Stel ze via free.anckaert@formaat.be of bel op 0493 10 49 22.