05 november 2019
Jeugdhuis 2050 op Linkeroever is in juni 2019 begonnen met de ‘Fietsmug’. Hetzelfde project draait intussen al een tien jaar in Hoboken, bij Jeugdhuis Schietgang.

Waarin zo’n Fietsmug verschilt van een gewone fietsenmaker? De Fietsmug helpt mensen – voornamelijk kinderen – die om diverse redenen niet tot de herstelling van hun fiets toe komen. Concreet bestaat de Fietsmug uit een bakfiets, omgebouwd tot een mobiel fietsatelier. In het atelier worden jongeren opgeleid tot fietsenmaker en voeren ze herstellingen uit voor de bewoners op Linkeroever.

De Fietsmug gaat op verplaatsing fietsen herstellen in de buurt of op bezoek bij organisaties en scholen. Naast het puur technische aspect leren de jongeren onder meer samenwerken, leren ze omgaan met klanten, afspraken maken en nakomen, orde en respect voor en op de werkplek, enzoverder. Volgens Raf van de Fietsmug in Linkeroever is “de positieve interactie tussen de jongeren en andere bewoners, wat niet altijd evident is, een van de leukste dingen om te zien.”

>>> Bekijk de foto's van de Fietsmug op Instagram.