16 april 2021
Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Vandaag: Er werd ingebroken en onze dure installatie is weg, zijn we hiervoor verzekerd? Diefstal en schade ten gevolge van inbraak is voor jeugdhuizen vaak het grootste risico. In praktijk zijn de meeste jeugdhuizen hier niet voor verzekerd.

IC- verzekering

Formaat sloot een overeenkomst met IC. Zij gaan op de verzekeringsmarkt op zoek naar de meest interessante polissen voor en op maat van jeugdhuizen. Jeugdhuisbestuurders weten vaak niet waarvoor ze verzekerd zijn. Vaak komen ze met hun verzekeringsvragen bij Formaat terecht, terwijl ze geen polis hebben bij IC.    

Jeugdhuizen met een polis bij IC kunnen veel gemakkelijker geholpen worden, hetzij door Formaat, hetzij door IC zelf. Bijna 6 op 10 jeugdhuizen heeft een polis bij IC. Zij bespaarden niet alleen een hoop geld, maar kregen bovendien een betere dekking. 

Is de inboedel verzekerd?

Brandschade

Van de jeugdhuizen die wel verzekerd zijn bij IC, kiest slechts 1 jeugdhuis op 2 ervoor om de inboedel te verzekeren tegen brandschade (en aanverwanten). Dat wil eigenlijk zeggen dat in 1 jeugdhuis op 2 de bestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld na een brand, wegens het onvoldoende verzekeren van het jeugdhuis. Dat heet ‘onbehoorlijk bestuur’. Een gemiddeld jeugdhuis beschikt immers over een inboedel met een nieuwwaarde van €35.000 en dat terwijl weinig jeugdhuizen dit bedrag op de rekening hebben staan.   

Diefstal

Van de jeugdhuizen die wel een brandpolis inboedel hebben bij IC, kiezen er slechts 2 op 7 voor een uitbreiding inbraak met diefstal. Dat wil zeggen dat slechts een heel beperkt aantal jeugdhuizen verzekerd is voor de risico’s op diefstal na inbraak. Zelfs van die jeugdhuizen die een polis bij IC hebben. We vrezen dat de jeugdhuizen die elders verzekerd zijn nog minder kans hebben op een dekking. 

Conclusie

Het leeuwendeel van de jeugdhuizen is niet verzekerd voor het risico ‘diefstal na inbraak’. Door die verzekering niet te nemen, geeft het jeugdhuis eigenlijk aan dat het de schade ten gevolge van een inbraak zelf kan dragen met de eigen financiële reserves.    

Het is aangeraden om – ook als huurder – een eigen brandverzekering voor je inboedel af te sluiten. Dat kan heel eenvoudig door de nieuwwaarde van de volledige inboedel te schatten. Jeugdhuizen die een dekking voor inbraak met diefstal willen, moeten dit koppelen aan deze brandpolis inboedel. 

Wil je meer informatie over de verzekeringen bij IC? Dan vind je de brochure hier: https://www.formaat.be/assets/2441.    

Heb je toch nog vragen? Mail dan naar vraaghet@formaat.be.