09 juli 2019
De Pukkelpoporganisatie engageert zich samen met de kunstensector om jongeren meer in contact te brengen met kunst en erfgoed. Onder de noemer ART United wordt tijdens het festival op verschillende plaatsen op het terrein aandacht besteed aan diverse kunstvormen. Ook Formaat en enkele jeugdhuizen werken hieraan mee!

ART United: line-up bekend

De (bijna) volledige line-up van ART United is bekend. De geselecteerde kunstenaars werden niet alleen vóór maar ook door een jong publiek gekozen. Tijdens Pukkelpop kan je o.a. naar een Concert in A.I.: The Promethean Promise, een zelflerend muziekalgoritme dat meerdere instrumenten tegelijkertijd kan aansturen en meer muziek kent dan wie ook ter wereld. In de Hidden Expo kan je op zoek naar verstopte kunstwerken van jonge kunstenaars op onverwachte plekken op het festivalterrein. MetalYoga (van jeugdhuis De Asgaard!) is dan weer een combinatie van yoga en - inderdaad - metal. Pittige oefeningen op gebalde muziek, ook dat is (een) kunst. The Ice Cream Guy zal proberen de festivalganger te verleiden met een bijzonder ijsje, Cloud 9 is een organische wolk die vibreert op de energie van het festival. Het volledige ART United-programma vind je terug op de website van Pukkelpop.

De samenwerking tussen Pukkelpop, tien musea, kunstinstellingen en ondersteunende partners heeft als doelstelling om jongeren buiten de museummuren in contact te brengen met kunst en beeldcultuur.

ART Yard

Vorig jaar bleek de Dôme, de kunstenkoepel op het festivalterrein, alvast een vruchtbare ontmoetingsplek voor musea en Pukkelpoppers. De Dôme maakt dit jaar plaats voor ART Yard, een nog grotere site tegenover het hoofdpodium. Bezoekers kunnen verspreid over het hele festivalterrein kennis maken met kunst in vele verschillende vormen en gedaanten.

ART United: proeftuin & special powers

Het Art United project kwam mede tot stand dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en Cera. Hannelore Vandezande, coördinator Kunst en Cultuur Cera over ART United: “Een festivalweide als proeftuin om jongeren, die musea en kunstinstellingen anders niet bereiken, kunst en erfgoed te laten beleven. Een boeiend experiment, dachten we bij Cera. Als een van de grootste coöperaties van België geloven we in de kracht van samenwerking, over sectoren heen en tussen - op het eerste zicht – niet evidente partners. Het is het brede samenwerkingsverband dat ART United zo uniek maakt en de impact ervan vergroot. Een perfecte match met ons coöperatief DNA dus, daarom zetten we met Cera graag onze schouders onder dit project. ”

ART United deelnemers

ART United is een samenwerking met AmuseeVous, BILL/publiq, (onderzoeksgroep) CuDOS, FARO, FOMU Antwerpen, Fontys Hogeschool Tilburg, Formaat vzw, Buda vzw, M HKA Antwerpen, M-Museum Leuven, Modemuseum Hasselt, Museum voor Schone Kunsten Gent, Mu.ZEE, S.M.A.K., Stadstriënnale Hasselt-Genk, Screen It en Z33.