13 mei 2019
Na een uiterst succesvolle samenwerking vorig jaar lanceren Pukkelpop, tien musea, kunstinstellingen en zes ondersteunende partners, waaronder Formaat, een nieuw kunstenproject: ART United.

ART United

De regie van ART United ligt dit jaar nog meer in de handen van jongeren. De bedoeling is om hen tijdens Pukkelpop in contact te brengen met kunst en beeldcultuur buiten de museummuren. Vorig jaar bleek het festivalterrein alvast een vruchtbare ontmoetingsplek voor musea en Pukkelpoppers. Het volledige Art United project kwam tot stand dankzij de steun van de Vlaamse Overheid.

Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz:
Het is niet evident om jongeren op een ongedwongen manier te laten kennismaken met kunst, laat staan om hen te laten participeren. Door kunst, design en erfgoed te integreren in de context van een jongerenfestival willen we o.a. het museumbezoek opnieuw volwaardig deel laten uitmaken van de jongerencultuur. Daarom ondersteunt de Vlaamse Overheid dit ART United-project voor de volle 200%.”

ART Yard

De Dôme van vorige editie maakt dit jaar plaats voor ART Yard, een nog grotere kunstenzone op de site tegenover het hoofdpodium. Verder kunnen bezoekers verspreid over het hele festivalterrein kennis maken met kunst in vele verschillende vormen en gedaanten. Onder andere Christian Bakalov, Sietske Van Aerde, Clara Lissens, Gerard Herman, Müge Yilmaz, Benjamin Vandewalle en w.wh at* werken mee aan ART United.

Festivalorganisator Pukkelpop, Chokri Mahassine:
Een van de special powers van Pukkelpop is dat we mensen in vervoering weten te brengen; in de eerste plaats met muziek, maar het gaat verder dan dat. Vorig jaar hebben we met eigen ogen kunnen zien dat jongeren wel degelijk geïnteresseerd zijn in kunst. Met ART United gaan we nog een stap verder. Dit jaar leggen we graag de focus op het geweldig cultureel erfgoed dat Vlaanderen rijk is.

Unieke samenwerking

ART United is een unieke samenwerking met AmuseeVous, BILL/publiq, (onderzoeksgroep) CuDOS, FARO, FoMu Antwerpen, Fontys Hogeschool Tilburg, Formaat vzw, Kunstencentrum Buda, M HKA Antwerpen, M Museum Leuven, Modemuseum Hasselt, Museum voor Schone Kunsten Gent, Mu.ZEE, S.M.A.K., Stadstriënnale Screen It en Z33.

Met dank aan CERA en de Vlaamse Overheid.