Sabam jeugdhuistarief

📸 KrewCollective

Karkas BAT fotograaf Krew Collective 5

Elke vereniging die met muziek bezig is, moet auteursrechten betalen aan Sabam. Gelukkig is er voor jeugdwerk een voordelig tarief.

Waarom betaal je aan Sabam?

Sabam is een organisatie die componisten, auteurs, uitvoerders, tekst- en liedjesschrijvers vertegenwoordigt. Dat betekent dat Sabam voor hen ook auteursrechten ophaalt, geld dat ze krijgen als iemand hun muziek gebruikt.

Het jeugdhuistarief

Jeugdhuizen die aangesloten zijn bij Formaat, kunnen bij Sabam gebruik maken van het zogenaamde Tarief 127 of jeugdhuistarief. Dit is een voordelig tarief dat Sabam in overleg met Formaat opstelde en dat afgestemd is op de diversiteit in de jeugdhuissector.

Het jeugdhuistarief bestaat uit een gunstig basistarief, aangevuld met voordelige activiteitentarieven.

Kijk hier voor de volledige omschrijving van het jeugdhuistarief op de site van Sabam. (Opgelet, de prijzen zijn exclusief btw. Er komt dus nog 6% bij.)

Let op

Alle jeugdhuiscontracten beginnen op 1 januari. Er is geen maandtarief. Dat betekent voor nieuwe jeugdhuizen het volgende:

  • Je opent op 1 juli of later: je betaalt 75% van het jaartarief.

  • Je opent op 1 oktober of later: je betaalt 50% van het jaartarief.

Met of zonder evenementen?

Binnen het voordelige jeugdhuistarief heb je nog eens twee opties:

  • Optie A 'met evenementen': voor jeugdhuizen die regelmatig activiteiten organiseren. Je vaste bedrag per jaar ligt hoger, maar je betaalt minder voor de activiteiten.

  • Optie B 'zonder evenementen': voor jeugdhuizen die weinig activiteiten organiseren. Je vaste bedrag per jaar ligt lager, maar je betaalt meer voor de activiteiten.

Je kan één keer per jaar van optie veranderen. Dat is interessant als je in een bepaalde periode eens opvallend meer of minder activiteiten zou organiseren dan normaal.

Wat moet je wel en niet aangeven?

Jeugdhuizen die gebruik maken van het jeugdhuistarief, moeten bij Sabam enkel een aangifte doen voor die activiteiten die buiten hun jaarforfait vallen. Het gaat dus om activiteiten waarvoor je extra moet betalen. Om welke activiteiten het gaat, hangt af van de optie die je binnen het jeugdhuistarief gekozen hebt.

Optie A (met evenementen)

Optie B (zonder evenementen)

Wat moet je aangeven?

Wat moet je aangeven?

  • Activiteiten in lokalen of plaatsen die niet gedekt zijn door het jeugdhuistarief

  • Muziekactiviteiten met een gemiddelde inkomprijs van meer dan 2,5 euro

  • Concerten waarop beschermde muziek wordt gespeeld (*)

Alle muziekactiviteiten: concerten, fuiven, stand-upcomedy, film, dj-avonden, karaoke ...

Wat hoef je NIET aan te geven?

Wat hoef je NIET aan te geven?

  • Gratis activiteiten

  • Activiteiten met een gemiddelde inkomprijs van 2,5 euro of minder

Gratis activiteiten waar muziek geen andere plaats inneemt dan op een gewone ontmoetingsavonden: thema-avond, kleinkunstavond, dartsavond, kickernamiddag, carnaval, medewerkersavond, tentoonstelling, kerstfeest ...


Let op

Je moet een live-concert aangeven als er beschermde muziek is gespeeld, ook al is er een nultarief van toepassing. Er zijn immers rechthebbenden. Je hoeft zelf dus niets te betalen, maar de auteurs krijgen wel een vergoeding van Sabam omdat hun muziek is uitgevoerd.

Praktisch

Formaat stelde een leidraad op voor je Sabam-aangifte.
Extra activiteiten aangeven? Dat doe je best via de e-licensingmodule van Sabam.