Lidmaatschap

​7 redenen waarom je lid wil worden van Formaat​

Een lidmaatschap bij Formaat, is dat de moeite? Reken maar dat dat de moeite is!

1. Je bent niet alleen! 420 jeugdhuizen, verbonden in één federatie.

Meer dan 400 jeugdhuizen zijn met elkaar verbonden via Formaat. En zij hebben iets te vertellen. Samen vormen zij een niet te onderschatten jeugdhuissector die kan wegen op het beleid en kansen geeft aan duizenden jongeren. Als jouw jeugdhuis lid is bij Formaat, draagt ook jouw stem bij aan een sterk verhaal voor en door jongeren.

Je kan jouw jeugdhuisstem nog harder laten klinken: vaardig iemand af naar de RaaT van Formaat. Zo geef je rechtstreeks richting aan de toekomst van Formaat en het jeugdhuiswerk.

2. Ondersteuning op maat van jouw jeugdhuis

We ondersteunen, informeren en staan voor je klaar. Een probleem waar je niet uit komt of behoefte aan een babbel? Wij komen naar je toe! Via vraaghet@formaat.be of een telefoontje naar 03 226 40 83 kan je bij ons terecht met al je vragen. Via Formaat Magazine en onze website informeren we je over allerlei thema’s die met jeugdhuiswerk te maken hebben.

3. Formaat als belangenbehartiger

Formaat laat de jeugdhuisstem horen.

 • In belangrijke dossiers: Nog niet zo lang geleden trokken we aan de alarmbel rond de nieuwe btw-wetgeving. We lieten ons horen in het GASdossier en de nieuwe geluidsnormen. We blijven ijveren voor een vermindering van de administratieve druk voor jeugdhuizen.
 • In verschillende overlegorganen: we zijn vertegenwoordigd in de Vlaamse jeugdraad, Commissie Jeugdwerk, Expertisegroep diversiteit …
 • In gesprek met lokale overheden: we gaan in gesprek met jouw jeugdconsulent, schepen of burgemeester.
 • Bij de verkiezingen: we schreven voor de verkiezingen van 2018 en 2019 een memorandum met aanbevelingen voor beleidsmakers.

4. Vorming en evenementen

Formaat heeft een uitgebreid aanbod aan vorming en evenementen waaraan verschillende medewerkers in jouw jeugdhuis kunnen deelnemen. Voor ieder is er wat wils. Denk maar aan

 • RADAR, het uitwisselingsweekend bij uitstek waar jeugdhuizen vanuit heel Vlaanderen samenkomen
 • EQUIPE., een vormingstraject voor bestuurders die een specifieke rol opnemen in een jeugdhuisbestuur en hierin willen groeien.
 • De jeugdhuisbegeleiding, een begeleiding op maat in jouw jeugdhuis.

5. Uitbouwer van netwerken

Formaat gelooft sterk in netwerken. Hoe groot of klein die ook mogen zijn. We organiseren regelmatig studiedagen waar jeugdwerkers met elkaar in gesprek gaan en dromen over de toekomst van het jeugdwerk. Maar ook voorzitters uit jeugdhuizen komen tijdens EQUIPE. meermaals bij elkaar om expertise uit te wisselen en elkaars jeugdhuizen beter te leren kennen.

6. Financiële voordelen

 • Assist. Jouw jeugdhuis kan gratis gebruik maken van het programma Assist voor zijn boekhouding en vzw-administratie. Voor slechts 99 euro per jaar, krijg je een upgrade waarmee je de volledige administratie van je jeugdhuis online kan beheren.
 • Jeugdhuistarief bij SABAM. Jouw jeugdhuis kan gebruik maken van het voordeeltarief voor jeugdhuizen bij SABAM.
 • Verzekeringen IC. Formaat onderhandelde verzekeringspolissen op maat van de jeugdhuissector aan voordelige tarieven. Goedkoop én goed verzekerd.

7. Jeugdhuizen met een beroepskracht

Jeugdhuizen die beroepskrachten tewerkstellen genieten van extra voordelen op maat van werkgevers.

Jeugdhuizen met een beroepskracht zijn via een collectief lidmaatschap via Formaat ook automatisch lid van Sociare, de socioculturele werkgeversfederatie. Per werknemer betaalt een jeugdhuis hiervoor 21,65 euro extra lidmaatschapsbijdrage. Via Sociare behartigt Formaat actief de belangen van de jeugdhuizen die werkgever zijn. Bij Sociare kan je ook terecht voor gespecialiseerde info over cao’s, tewerkstellingsvormen, arbeidsreglementen …

Voor jeugdhuizen met beroepskrachten biedt Formaat ook een vormingsaanbod (zowel voor de beroepskrachten als voor de werkgevers), informatie over werkgeverschap en de mogelijkheid om in te stappen in een samenaankoop sociaal secretariaat bij Partena.

Prijs, voorwaarden en privacy

In 2020 kost één jaar lidmaatschap bij Formaat 195,84 euro. Wie voor de eerste keer lid wordt, krijgt extra voordelen.

Groepslidmaatschappen: sommige jeugdhuizen vallen onder één organisatie. Zij kunnen aansluiten bij Formaat door een groepslidmaatschap.

Lidmaatschapsvoorwaarden: door lid te worden van Formaat vzw gaat het jeugdhuis akkoord met enkele voorwaarden..

Lid worden bij Formaat


Was je vorig jaar al lid?

Dan krijg je van ons een uitnodiging om ook in 2020 opnieuw aan te sluiten. We versturen de uitnodiging in de eerste plaats naar de contactpersoon.

Nog nooit lid geweest?
 • Neem je contact op met vraaghet@formaat.be.
 • Een ondersteuner brengt je jeugdhuis een bezoekje.
 • Een ondersteuner maakt een verslag van het bezoek. Op basis van dit verslag keurt de Raad van Bestuur van Formaat het lidmaatschap goed.