Winter Wonderland

​Koning Winter is weer in het land en dat moet gevierd worden. Ook in het jeugdhuis! Denk aan sfeer en gezelligheid, kaarslicht, warme chocomelk en je onderkoelde handen warmen aan de stoof. We geven je inspiratie en ideeën voor extra knusse winterse maanden.

Voor de haard/buis

Filmavonden. Gezellig met het hele jeugdhuis aan het scherm gekluisterd zitten.. Dat kan natuurlijk ook in het wintergebeuren; maak er een gezellige avond van met je volledige jeugdhuis, of start al in de namiddag. Breng sfeer in je kot en serveer warme chocomelk, marshmallows inbegrepen. Bestel warme truien met zo lelijk mogelijke opdrukken voor jou en je bezoekers (niets mis met een prachtige foute sneeuwmanopdruk). Je kan ook allemaal in pyjama komen, zo voel je je nog eens kind als je voor de buis kruipt. Check op www.bevrijdingsfilms.be het aanbod dat je legaal mag afspelen in jouw jeugdhuis.

Pre-feest

Oudjaar wordt reeds sinds het begin van onze kalender (de druivelaar voor de meesten) gevierd op 31 december. Wie al maanden op voorhand niet kan wachten om de champagne te laten knallen, kan terecht in jeugdhuis De Salamander in Harelbeke. Daar vieren ze steevast pre-oudjaar. Op 30 december (één dag te vroeg volgens Captain Obvious), worden kilo’s confetti losgelaten en wordt het jaar uitgewuifd. Brengt dit je op ideeën? Ga zelf aan de slag en organiseer een pre-feestdag. De winter is koud, lang en gevuld met feestdagen. Keuze genoeg dus om iets tofs en leuks te organiseren. Draai vooral goede muziek, want alleen zo warm je steeds je bezoekers op! Dit feestconcept kan je altijd inzetten: organiseer bijvoorbeeld een pre-Pasen of een pre-Allerheileigen. Guy De Pré voelt zich alvast op voorhand aangesproken.

Winterbarbecue

Je kent het wel: het wordt warmer, de vakantie is in zicht, en daar zijn ze: de talloze barbecues waarop iedereen wordt uitgenodigd. De hele familie komt weer eens bij elkaar en de steaks volgen elkaar in snel tempo op. Maar, en nu komt de plottwist, dit kan ook in het jeugdhuis, en in de winter. Een winterbarbecue is in een ideale wereld dé manier bij uitstek om vrienden, het jeugdhuis en lekker eten te verenigen. Vraag aan iedereen zelf eigen eten mee te brengen. Nodig de buurt uit een maak er een gezellige buurtbarbecue van, geen betere manier om nog eens met de mensen samen te zitten. Bak je vlees buiten als je een vals brandalarm wil vermijden. Sluit de avond af met een kampvuur.

Optredens bij de vleet

Het festivalseizoen ligt al een tijdje op z'n gat, de concertmotor draait op volle toeren. Voor die concerten hoef je trouwens zeker niet naar de grote zalen en complexen van het land. Ook jouw jeugdhuis kan bandjes en jonge artiesten een plaats geven. Je leest er alles over in deze publicatie. Je kan je optredens ook koppelen aan een goed doel (bijvoorbeeld in het teken van De Warmste Week van Music For Life). Ga aan de slag en zet een goed doel op poten. Een benefiet, een inzamelactie, een sponsortocht om je goed warm te lopen, het zijn allemaal mogelijkheden.

Jeugdhuis-make-over

Een jeugdhuis-make-over in de winter is altijd een goed idee. Brei met je vrijwilligers mutsen om aan iedereen uit te delen (breien is niet enkel voor de ouden van dagen, ook talloze hipsters zijn ervoor te vinden), versier de hele instuif en maak alles gezellig. Goedkope versiering is altijd te vinden, maar je kan ook met je vrijwilligers samenzitten om deze zelf te maken. Wat je zelf doet, doe je ook altijd beter.

Muzikaal jaaroverzicht

Organiseer een top 50 van de beste kerstliedjes ooit. Of maak een muzikaal overzicht van het afgelopen jaar. Of laat je jeugdhuisvrienden hun stem uitbrengen en maak iets speciaals van de nummer 1. Alle hoogtepunten uit de muziekgeschiedenis van dat jaar op een rij.

Kampvuren: een must!

Hout te veel? Een kampvuur brengt de oplossing. Hout te weinig voor een kampvuur? Vraag eens rond. Misschien heeft iemand van je bezoekers wel een open haard die niet per se gebruikt wordt. Misschien is er wel een houtverwerkingsbedrijf waar je navraag kan doen, of is er een bos nabij en is de boswachter wel een toffe mens, die jullie gerust wat hout kan geven. Spreek je bezoekers aan en leg contacten. Hout is hout. Maak van je kampvuur een heus evenement van en nodig iedereen uit. Vertel kampvuurverhalen of zing gezellig samen een aantal liedjes. In elke gemeente en stad is er wel iemand met een gitaar die graag nog eens Wonderwall inzet. Het blijft toch een klassieker. Toch zeker voor iedereen die niet spontaan Kumbaya begint te zingen aan het vuur. Hou het natuurlijk veilig, vraag eens na bij de lokale brandweer wat je kan doen om alles brandveilig te houden. Safety first!

Sneeuwpret

We zijn er ons van bewust, de aarde warmt op. Korte-broekenweer in oktober en november geven een witte winter wat minder kans. Maar als het dan eindelijk sneeuwt, dan kan je dat niet zomaar laten voorbijgaan. Organiseer een groot sneeuwballengevecht met de hele buurt en bouw een geweldig sneeuwsculptuur. Of wat dacht je van je eigen schans? Jeugdhuis De Biekorf bouwde vorig jaar een schans vanaf het dak. Springen op eigen risico! Spreek de handige Harry’s uit je jeugdhuis en bouw een houten schans. Bekleed de schans met platgestreken sneeuw en knallen maar. Voor wie niet op skivakantie gaat, is dit het ideale alternatief. Zorg ook hier voor voldoende veiligheid, zodat niemand gewond raakt. En loopt het toch fout? Wie is er nu nog niet thuisgekomen in de winter met een arm in het verband. Tip van de winter: het houdt je arm ook goed warm.

The big holidayquiz

Quizzen, daar kan je nooit iets fout mee doen. En zeker niet als het buiten vriest dat het kraakt. Het kan een themaquiz over van alles zijn: klassiekers als film- en muziekquizzen zijn altijd een goed idee. Maar organiseer ook eens een winterquiz, over alles wat te weten valt over Koning Winter. Wetenschapsvragen zijn een mogelijkheid (wat is het absolute nulpunt?), algemene weetjes ook (wat is een ushanka?), of een raden-en-doen-vraag (hoeveel bestuursleden passen er in een slaapzak?). Je kan er alle richtingen mee uit, maar één uitkomst staat vast: plezier verzekerd voor het hele jeugdhuis. Ook een quiz kan je voor een goed doel organiseren. Schenk bijvoorbeeld al het inschrijvingsgeld aan een goed doel.