Vraag Het Vrijdag: Hoe blijf je op sociale media actief in coronatijden?

Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Deze week gaan we het hebben over sociale media. De coronacrisis zet ons voor heel wat uitdagingen. We kregen vaak de vraag hoe je als jeugdhuis toch dichtbij kan blijven, wanneer activiteiten verboden worden. Eén van de krachtigste middelen daarvoor zijn de sociale media kanalen.

TIP 1: AFWISSELING IS KEY IN JE STORIES

Zorg voor een goede afwisseling in de inhoud van je posts. Kies zowel voor inhoudelijke boodschappen, als voor grappige. 

Deel relevante informatie op een aantrekkelijke manier. 

   • Update over je Sinterklaasactie, een online spelletjesavond of de gevolgen van de coronarichtlijnen op de werking van het jeugdhuis
   • Stam X pakt alvast hun corona-updates op een grappige manier aan.

   Doe aan creation: zelfgemaakte posts, knip-en plakwerk, photoshop

   Zorg voor humanisation: een post met een hoge feelgood factor de 'Nutteloze zondagpost' van JH Wollewei.

   TIP 2: LAAT JE VOLGERS WETEN DAT JE ER BENT VOOR HEN OF DAT JE AAN HEN DENKT

   Stel interactieve vragen op je stories

   • Wat is je favoriete plek in het jeugdhuis?
   • Wat is het allereerste dat je wilt organiseren NA de lockdown? Of wat is het allereerste dat je georganiseerd wilt zien na de lockdown?
   • Dromen voor later: In welk thema wil jij eens verkleed naar het jeugdhuis komen?…
   • Zo deelde Kavka een post op Instagram.

   Nostalgie werkt (= ook feelgood): Nieuwe activiteiten plannen is nu eventjes uit den boze, maar terugblikken mag wel!!!

   Acties aan de deur van je vrijwilligers

   TIP 3: GEEF JE SOCIAL MEDIA EVEN UIT HANDEN

   Laat de stories van het jeugdhuis even overnemen door bijvoorbeeld een jeugdhuisvrijwilliger of een bevriende artiest. Zo kunnen jullie elk profiteren van het publiek van de andere. Of misschien wil je aandacht vestigen op wat iemand dag in dag uit meemaakt. Jij maakt de keuze!

   Jeugdhuis De Harp kondigde alvast een instagram take-over aan

   TIP 4: LAAT HET JEUGDHUIS LEVEN, OOK ACHTER DE SCHERMEN OF TIJDENS DE LOCKDOWN

   Toon dat het jeugdhuis niet gewoon dicht is, maar dat er wel nog wordt gezorgd voor de infrastructuur. Dit is het moment voor een grote kuis of om projectjes waar je maar niet aan toe komt af te werken. Neem voor en na een foto en je hebt meteen gemakkelijke content. Twee vliegen in 1 klap!

    • Verbouwingen in De Mutse
    • Enkele jeugdhuizen hingen een spandoek aan het jeugdhuis met een boodschap voor hun bezoekers. Zo hing JH Tydeeh een spandoek met het opschrift: "WE MISSEN JULLIE!"

   TIP 5: LANCEER EEN SPELLETJE

   Niets zo leuk als een spelletje als je niet naar buiten kan! Maak daarom je eigen spelletje, zoals ze bij Jeugdhuis Jakkedoe doen. Elke week kan je daar het geluid van de Jakkedoe raden.

   Of neem een voorbeeld aan JOC De nartist waar ze online boardgames spelen!

   TIP 6: ONLINE SPORTEN

   Dit is er eentje die we bij Formaat al doen: we proberen elke week samen te komen voor yoga of meditatie. Met al het binnen zitten wordt gezonde lichaamsbeweging al wat moeilijker, maar in groep is dat al een pak makkelijker!

   TIP 7: MAAK EEN MEME

   We kunnen allemaal wel wat meer vrolijkheid gebruiken. Maak daarom wat memes en deel ze met je volgers! Bonuspunten als je er een inside joke in kan steken.

   TIP 8: GLUREN BIJ DE BUREN

   Volg zoveel mogelijk andere jeugdhuizen op Facebook en Instagram zodat je door hen geïnspireerd kan blijven voor je eigen content.

   TIP 9: ZET DE BUREN IN DE SPOTLIGHT

   Nu we ideeën gepikt hebben van onze buren, is het tijd om iets terug te doen: deel hun posts af en toe! Misschien organiseren ze iets dat interessant is voor jouw volgers of delen ze een belangrijke boodschap. Niet alleen winnen jullie er allebei mee, maar in deze tijden is het belangrijk om elkaar te ondersteunen. Laat het ook merken!