Van het jeugdhuis naar het witte doek

Over enkele maanden verschijnt Cool Abdoul in de bioscopen. De Belgische film vertelt het levensverhaal van de Gentse bokser en nachtportier Ismael Abdoul. Ismaels jongere broer wordt vertolkt door Amir (15), die na een casting in jeugdhuis Nieuw Gent zijn eerste rol in de wacht sleepte.

Amir: “Begin dit jaar vond er een auditie plaats in ons jeugdhuis. Brahim, een jeugdwerker, spoorde me aan om mijn kans te wagen. ‘Waarom ook niet?’, dacht ik.

We moesten meteen beginnen acteren. Ik kreeg de opdracht om te doen alsof mijn grote broer een bokswedstrijd aan het verliezen was op televisie. Het was de eerste keer dat ik acteerde, maar ik heb gewoon geïmproviseerd. Ik had mezelf vooraf ingeprent: “Als ik uit schaamte niets ga doen, dan gaat het niet lukken.” Ik heb me dus niet ingehouden. Dat draaide goed uit: ik werd gekozen om een rol te spelen in de film.

Ik speel de kleine broer van Ismael Abdoul. Het was heel leuk om te doen. Wel spannend, ik had in het begin geen idee wat me te wachten stond. Maar ik kreeg veel hulp. Na een week wist ik hoe een draaidag verliep en waar ik op moest letten. Een belangrijke les? Wat je ook doet, doe het voluit. Toen ik in een bepaalde scène moest roepen, deed ik dat eerst maar half. Je mag overdrijven, kreeg ik te horen. Toen was het veel beter.

De opnames duurden een paar weken, maar zijn inmiddels allemaal achter de rug. Elke dag waren er leuke momenten. Ik hoop dat ik nog gecast zal worden voor andere films, want acteren doe ik echt graag. ‘Cool Abdoul’ komt dit najaar uit. Ik had nooit gedacht dat ik zou acteren, maar plotseling was het daar.”

Volg Amir via Instagram: salah_badboy