Tuinieren met een robot bij jeugdhuis Sojo

Jeugdhuis Sojo in Leuven heeft grootse plannen met de moestuin die het sinds enkele jaren onderhoudt en waar vrijwilligers de groenten kweken voor de inmiddels legendarische pizza-avonden. Maar die tuin heeft meer zorg nodig dan de vrijwilligers in de drukke vakantiemaanden kunnen voorzien. Een FarmBot, een robot dus, vangt dat probleem volgende zomer op.

De FarmBot is een kleine robot die ontworpen werd voor landbouwtoepassingen. Het jeugdhuis kreeg de robot, weliswaar nog niet gebruiksklaar, van een zelfplukboerderij in de buurt. Op dit moment wordt de robot in gereedheid gebracht om komende lente een deel van het dagelijkse tuinierswerk over te nemen van de vrijwilligers.

data/upload/assets/20200325_HOT_TOPIC_BUITENRUIMTE_Sojo_7_680x-1.jpg

“De FarmBot kan inzaaien, water geven, wieden en nog veel meer”, vertelt Joren. Hij is niet alleen vrijwilliger in het jeugdhuis, maar heeft ook kaas gegeten van IT en brengt het gros van zijn dagen door op het departement elektronica van de KU Leuven. Na zijn uren aan de universiteit sleutelt hij samen met Christophe en Jan, twee andere vrijwilligers, volop aan programmeersoftware, 3D-printers en zelfgemaakte wifi-versterkers.

Samen met de tuinvrijwilligers wil hij nog verdergaan om de robot verder te automatiseren “Momenteel zijn we verschillende nodes aan het maken”, legt Joren uit. “Dat zijn kleine controllers die je kan programmeren. We hebben verschillende blokjes die de temperatuur, de diepte van het water of het vochtgehalte kunnen meten en die info doorsturen naar de centrale computer in het jeugdhuis.”

data/upload/assets/680x_0001_HOT_TOPIC_BUITENRUIMTE_Sojo_8.jpg

De centrale computer verzamelt vervolgens alle data, die je ook nog eens via je smartphone kan raadplegen, en stuurt de waterpomp aan. “Voor het programmeren gebruik ik programma’s zoals Arduino en Node-RED. Om de informatie van de meetinstrumenten tot bij de computer in het jeugdhuis te krijgen, bouwden we zelf een wifi-antenne met een wc-borstelhouder.”

Ook de nodes maakt Joren zelf, met een 3D-printer. “Met de designsoftware teken je vrij gemakkelijk alles uit. Op een paar uur komt je object uit de printer. Zo maak je alles wat je wil.”

data/upload/assets/680x_0002_HOT_TOPIC_BUITENRUIMTE_Sojo_16.jpg

Alle stroom die in de serre nodig is, komt van de zonnepanelen in de tuin. “We hebben autobatterijen als back-up. Die worden ook opgeladen via de zonnepanelen. Bovendien gebruiken we enkel regenwater, dat we opvangen in grote vaten. Het programma zou zelfs rekening kunnen houden met de weervoorspellingen, zodat je bijvoorbeeld geen water verspilt als er toch al buien voorspeld zijn.”

In de verre toekomst willen Joren en zijn vrienden een mechanische plukarm maken, want plukken moeten de vrijwilligers voorlopig nog zelf doen. “Maar goed, onze voornaamste droom is om gewoon zelfvoorzienend te zijn voor onze pizza-avonden. Als we daarvoor zelf moeten komen oogsten, is dat niet erg.”

data/upload/assets/680x_0000_HOT_TOPIC_BUITENRUIMTE_Sojo_12.jpg

Tekst en foto's: Adriaan de Roover