Tropisch terras op de buitenkoer (Formaat Magazine maart 2020)

Jeugdhuizen bestaan in alle vormen, voor alle soorten jongeren en op alle soorten plekken. Onderschat dat laatste niet: de infrastructuur bepaalt vaak mee waar een jeugdhuis toe in staat is en hoe het wordt ingevuld. Het ene jeugdhuis focust op de instuif of fuifzaal, het andere op een sportruimte of artistieke werkplek en de derde is dan weer trots op zijn buitenkoer. Vijf jeugdhuizen vertellen over hoe, wanneer en waarom zij buiten de muren treden. Dit keer: jeugdhuis Govio.

Tropisch terras op de buitenkoer

Sinds vijf jaar verhuist jeugdhuis Govio in Kalmthout haar activiteiten tijdens de zomermaanden naar de buitenkoer. “Met het Zomerterras creëren we een vakantiegevoel zonder dat je ver weg hoeft te gaan”, vertelt coördinator Jannes.

De tropische bar heeft een impact op de uitstraling en het bereik van het jeugdhuis. “Met ons tropische terras spreken we jongeren aan die tijdens het schooljaar niet snel naar de instuif zullen komen’, vertelt Jannes. ‘Zij hangen liever in hun eigen tuinhuis met wat vrienden dan op onze instuif, maar zo’n zomerterras met palmbomen heb je thuis niet. Daar komt nog eens bij dat jongeren in de zomervakantie veel tijd hebben. Daar proberen we zoveel mogelijk uit te halen.”

“Het Zomerterras ontstond omdat de vrijwilligers zin hadden om iets te doen tijdens de zomervakantie, maar evengoed omdat ze een plek zochten om niets te doen”, legt Jannes uit. Sinds vijf jaar is de bar een vaste waarde. “Tijdens het jaar wordt de buitentoog gebruikt als winterbarretje of om hamburgers te verkopen op een fuif”, zegt Jannes. “Dat is gezellig, met de lampjes die hier ophangen, maar in de zomer komt het pas écht tot z’n recht. Zo’n tropisch barretje, met zand waar je in je blote voeten op kunt wandelen, dat is toch iets anders dan een stenen koer.”

Elk jaar vormt zich een nieuwe werkgroep die zich een zomer lang wil ‘smijten’ voor het project. Dat team bouwt de bar op, maar organiseert ook activiteiten en staat achter de toog. “Voor veel vrijwilligers is het zomerterras hun eerste keer in Govio geweest,” vertelt Alexander, die Jannes bijstaat als projectmedewerker. “Zo vinden ze de weg naar andere werkingen van het jeugdhuis. Met andere woorden, het Zomerterras verlaagt de drempel om naar het jeugdhuis te komen. Bovendien verbreedt het ons aanbod en maakt het ons ook meer zichtbaar.’

data/upload/assets/20200325_HOT_TOPIC_BUITENRUIMTE_GOVIO_5_680x.jpg

“Nog een voordeel is dat zo’n zomerterras niet veel hoeft te kosten”, benadrukt Jannes. “Het hout kregen we gesponsord door de lokale houthandel, het tuincentrum schonk ons spullen voor de inkleding en bij de doe-het-zelfzaak om de hoek konden we aankloppen voor spijkers en hamers in ruil voor een logo op onze affiche. Zo kwamen we al heel ver.’

“Soms is het ook een kwestie van creatief zijn”, vult projectmedewerker Ruben aan. “In plaats van een gat te boren in de grond hebben we gewoon een tractorband gebruikt om de verlichtingspaal stevig weg te zetten. Dat is gemakkelijker en toffer. Zo’n band wordt meteen ook een zitbank.”

Er wordt nu al uitgekeken naar de opstart in 2020. “Komende zomer zenden ze op het marktplein, recht tegenover het jeugdhuis, het EK voetbal uit op groot scherm”, zegt Alexander. “Dat is ideaal voor ons. Na de match kunnen de supporters afzakken naar het Zomerterras.

En het blijft de komende maanden ook niet bij een zomerbar. “We gaan een caravan ombouwen om niet enkel op onze koer, maar in heel de gemeente de buitenlucht op te zoeken. Zo kunnen we met het jeugdhuis andere plaatsen benutten en bijvoorbeeld aan het skatepark, het volleybalterrein of bij de bib gaan staan. De caravan zal ook een pop-upwinkel zijn voor de projecten rond kunst en ondernemerschap die in het jeugdhuis lopen. We willen buiten onze muren treden en verbinding maken met groepen jongeren die vandaag nog niet tot hier geraken.”

“Zo’n tropisch barretje, met zand waar je in je blote voeten op kunt wandelen, dat is toch iets anders dan een stenen koer.” Jannes – jeugdhuis Govio