TikTok voor dummies

TikTok is de app van het moment voor tieners. Wie jonger is dan twintig, voelt zich een vis in het water op het videoplatform. Wie ouder is, heeft er misschien nog veel vragen over. Daarom beantwoordt ervaren TikTokker Tarik met veel plezier onze vragen en heeft hij een stappenplan klaar voor wie zelf wil gaan TikTokken.

Wat is TikTok eigenlijk?

“TikTok is een razend populaire app waar je korte video’s op kunt plaatsen van 15 tot 60 seconden lang. Die kunnen leuk en grappig zijn, maar evengoed emotioneel. De koningin van TikTok is Charli D’Amelio: met al meer dan 80 miljoen volgers domineert zij de ForYouPage - wat dat is, leg ik later in dit artikel uit. Zij verovert TikTok vooral met dansjes.”

Wie kan TikTok gebruiken?

“Iedereen die ouder is dan dertien jaar. Verder is echt iedereen welkom: de app is er voor de fun en om andere culturen te ontdekken. Je vindt er, ook in Vlaanderen, veel mensen die 40 jaar en ouder zijn. Dat maakt het ook leuk: TikTok brengt heel verschillende mensen bij elkaar.”

Waarom gebruik je TikTok?

“Om me bezig te kunnen houden. Soms heb je zo van die supersaaie dagen… TikTok kan dan je reddende engel zijn. Ik heb zelf ook vrienden gemaakt op TikTok! Met mijn vriendinnen Nina, Chayenne en Sophie vorm ik THEFABFIVE. Het is opmerkelijk om te zien hoeveel nieuwe vriendschappen en relaties er op die app ontstaan. Binnenkort zullen de mensen op een date naar elkaars TikToks kijken, hahaha.”

Wanneer gebruik je TikTok?

“TikTok kan je 24/7 gebruiken! Je opent de app en komt meteen op de ForYouPage. Daarop kan je video’s bekijken van TikTokkers over heel de wereld, gewoon door te scrollen. Maar pas op! Zonder het te beseffen kan je tot 3 uur in de nacht op TikTok blijven hangen. Gewoon omdat het zó leuk is om te kijken.”

Waar gebruik je TikTok?

“Overal. Je kan filmpjes maken en kijken waar je maar wil. Zorg er wel voor dat je altijd de toestemming hebt van de mensen die in beeld komen voor je nog maar begint te filmen. Zo voorkom je problemen, of dat je video zelfs verwijderd wordt door TikTok!”

Heb je tips voor ons?

“Wees altijd jezelf op TikTok en maak video’s die jij zelf leuk vindt. Kopieer geen andere TikTokkers, want daar doe je niemand een plezier mee. Als je toch een bepaalde video wil imiteren, is het belangrijk om de originele TikTokker te vermelden in je video.”

“Denk na over de belichting en het camerastandpunt. Hoe beter de kwaliteit van je video is, hoe groter de kans dat die op de ForYouPage terechtkomt. Volg zeker ook de trends als je op de ForYouPage van andere gebruikers wil komen. Dat kan een uitdaging zijn die door TikTokkers massaal wordt geprobeerd, maar ook een dansje op een populair nummer. Als je zo’n song dan op een originele manier gebruikt, kan je video misschien wel viraal gaan!”

Wie moeten we zeker volgen op TikTok?

Elke TikTokker doet zijn of haar ding. Keuze genoeg dus, en je zal snel ontdekken wat voor video’s je het leukste vindt. Zelf volg ik TikTokkers die herkenbare en grappige video’s maken! @memes, @thejohnnydshow en @officiallytonytoks zijn voorbeelden van grappige TikTokkers. Ben je fan van dansers? Dan kan je @charlidamelio & @adissonrae volgen.

Als je van grappige sketches houdt die over school en het dagelijkse leven gaan, kan je mij volgen. Ik maak ook bekende videoclips na en steek ze in een grappig, sarcastisch jasje. Check me!

Dat zullen we doen. Bedankt!

Veel succes en tot op de ForYouPage!Tekst: Lena Verstraete
Illustraties: Lore Gyzels